Elküldte az első színes panorámát a Curiosity

Mars, Mastcam, első 360 fokos színes panoráma
Vágólapra másolva!
Már a kis felbontású kép is rengeteg érdekes részletet tartalmaz a Mars-járót övező tájról, a távolban párhuzamos rétegek látszanak. Meglepően nagy törmelékek hullottak a roverre.
Vágólapra másolva!

A NASA augusztus 9-ei sajtótájékoztatóján (magyar idő szerint 19 órakor) bemutatták az első színes panorámaképet a Curiosity főkameráitól. A négy napja tartó küldetésnek ez az eddigi legnagyobb tudományos eredménye.

Forrás: NASA
A nyíl azt jelöli, hová fog elgurulni a Curiosity. A kép nagyobb méretű változata itt érhető el

Egyelőre csak a színes panorámakép csökkentett minőségű változata érkezett meg a földi irányítóközpontba, de már ezen is nagy részletességgel tanulmányozható a leszállóhely környéke. A kép bal oldalán (vagyis észak felé) a Gale-kráter pereme húzódik kb. 25-28 kilométeres távolságban, amelynek magasságát a szakemberek 2000 méterre becsülik. Abba az irányba tekintve felszínközeli páraréteg is megfigyelhető a felvételen.

Ha megnézzük a kép jelenleg elérhető legnagyobb méretű változatát a NASA honlapján, akkor láthatjuk, hogy már ez a "szerény" változat is valóban igen részletgazdag. Ha kivágjuk belőle a Curiosity célpontjának környékét, akkor ezt látjuk:

Forrás: NASA
A kép nagyobb méretű változata a NASA honlapján

Itt már lehet egy kis geológiáról is beszélni. A sötét színű dűnemező sávja felett két világosabb kőzetréteg bukkan elő az Aeolis-hegy oldalfalában. Ezek jelentik a rover barangolásának elsődleges célpontját, amelyet a küldetés irányítói szerint néhány földi hónap alatt érhet el. Az elakadásveszélyt jelentő dűnemezőn azonban nem tervezik átvezetni a járművet, hanem délnyugat felől megkerülik azt.

Egy másik vizsgálandó kérdés, hogy mi alakította ki a fenti, kinagyított részlet előterében látható két világosabb árnyalatú, majdnem kör alakú területet? Az egyik felmerült magyarázat szerint ez a fékezőrakétákból kiáramló gázsugarak hatása lehet, de a szakemberek szerint a végleges válaszhoz közelebbi vizsgálatokra van szükség.

Egy másik érdekes kép: az önmagát fényképező roveren meglepően nagy törmelékdarabok vannak.

Forrás: NASA

Nézzük meg közelebbről:

Forrás: NASA

A NASA mérnökei sem számítottak arra, hogy ekkora, centiméteres törmelékek kerülnek a roverre (minden bizonnyal a fékezőrakéták által felvert anyagból). Lehetséges, hogy könnyebb a felszíni anyag, mint gondolták. A NASA szerint azonban ezek a törmelékek nem jelentenek problémát az üzemelés szempontjából.

A Curiosity egyébként kitűnő állapotban van, minden rendszere üzemel, és rendben zajlanak a műszerek tesztjei is. A teljes felbontású panorámaképet is elkészítette a rover, ezt rövidesen továbbítja a Földre. A több tucat megabyte-nyi adatmennyiség jelenleg még a főkamera memóriájában tárolódik, ahonnan először át kell tölteni a rover memóriájába, majd továbbítani a leszállóhely felett elhaladó keringőegységek valamelyikére, hogy onnan aztán megérkezhessenek a földi irányítóközpontba.

A nagy felbontású színes panorámafelvételek elkészítését a négy napja tartó küldetés eddigi legnagyobb tudományos eredménye. Szerdán állították fel a rover 1,1 méter magas árbocát, majd elvégezték a két objektívből álló fő kamerarendszer (röviden MastCam) kalibrációját, amihez a rover fedélzetére erősített fekete-fehér, illetve színes referenciafelületeket használtak. A 100 mm fókusztávolságú (M-100) teleobjektív és a 34 mm fókusztávolságú (M-34) nagylátószögű objektív egyaránt 1600 x 1200 pixeles képeket készít, továbbá 1280 x 720 pixeles videó rögzítésére is alkalmasak, 10 kép/másodperc sebességgel.

Forrás: NASA

Ajánlat: Hat rejtélyes folt is van az új marsi képeken (csütörtök délelőtti képes összeállításunk)