Még soha nem láttak ilyen bogyókat a Marson

Vágólapra másolva!
A NASA is geológiai rejtélynek nevezi a Marson most lefényképezett apró gömböket. Nem a "marsi áfonyákról" van szó.
Vágólapra másolva!

Miközben a Curiosity küldetése továbbra is sikertörténet (legutóbb éppen a robotkar teszteléséről írtunk), egy régebbi Mars-járó, az Opportunity nagy meglepetéssel szolgált az elmúlt napokban.

Az Opportunity által készített felvételen apró, körülbelül 3 milliméteres gömbök láthatók nagy mennyiségben egy marsi kőzet felszínén.

Forrás: NASA
Fotó: NASA/JPL-Caltech/Cornell Univ./ USGS/Modesto Junior College

"Ez az egész küldetés egyik legizgalmasabb felvétele" - mondja Steve Squyres (Cornell University), az Opportunity vezető tudósa. A kutatók először arra gondoltak, hogy ezek is úgynevezett "marsi áfonyák", vagyis olyan vastartalmú, gömbölyű ásványkiválások, amelyeket már többször is megfigyelt az Opportunity 2004 óta. A "marsi áfonyák" a folyékony víz egykori jelenlétének fontos bizonyítékai közé tartoznak.

A bogyókat tartalmazó kőzetkibukkanást az utóbbi hetekben érte el az Opportunity az Endeavour-kráter nyugati peremén. A bogyók héja keményebbnek látszik, mint a belsejük. A bogyók egy része összetörött, és lekoptatta őket a szél. Néhány helyen koncentrikus belső szerkezet figyelhető meg.

Az Opportunity eddigi mérései alapján a gömbök belsejének sűrűsége, szerkezete és összetétele is változó. "Egy csodálatos geológiai rejtéllyel állunk szemben" - mondja Steve Squyres.

Az Opportunity 8,5 éve dolgozik a Marson, és még mindig működőképes állapotban van. Napelemekkel töltött akkumulátorai elég energiát biztosítanak számára a következő hónapokban is. Az Opportunity társa, a vele egyszerre landolt Spirit 2010 márciusában felfüggesztette a Földdel való kapcsolattartást.

Az Opportunity és a Spirit munkája koronázta meg a NASA "Kövesd a vizet" című kutatási tervét a Marson, bebizonyítva, hogy a ma már száraz, sivatagos bolygó jóval nedvesebb volt a múltban. Ez alapozta meg a most érkezett Curiosity küldetését, amely már az élet számára alkalmas (egykori) környezeti feltételeket kutatja.