Ilyen lesz az új amerikai űrhajó

Orion Service Module
Vágólapra másolva!
Látványos illusztrációt közölt a NASA a 2017-re tervezett Orion-űrhajóról. A tervek szerint az Orion a világűr korábban ember által nem járt mélységeibe juttatja el az asztonautákat.
Vágólapra másolva!

Minden korábbi személyszállító űreszköznél távolabbra jut majd a NASA új, fejlesztés alatt álló Orion-űrhajója. Az Orion az SLS (Space Launch System) hordozórakétával startol, a tervek szerint először 2017-ben (ez még egy ember nélküli Hold-repülés lesz). Az űrhajó szervizmodulját az Európai Űrügynökség fejleszti. A szervizmodul biztosítja többek között az űrhajó manőverezéséhez szükséges üzemanyagot és az oxigént a legénység számára.

Forrás: NASA
Forrás: NASA

Ilyen lesz az Orion - elöl a kúp alakú legénységi kabin, utána a hengeres szervizmodul látható

Az SLS minden idők legnagyobb hordozórakétája lesz, és minden korábbinál távolabbra indíthatja az embert a Naprendszerben. Az SLS lesz a NASA első "felfedező-osztályú" hordozórakétája a Saturn V óta, utóbbi indította az Apollo-űrhajókat a Hold felé. Végső változata 122 méter magas lesz, és feltöltés nélkül körülbelül 2900 tonnát fog nyomni. Az Orion céljai között szerepel a Nemzetközi Űrállomás ellátása, valamint egyes kisbolygók és a Mars meglátogatása.