Rovarokat is ennének a Mars telepesei

Mars One, emberi kolóni a Marson 2023-ra
Vágólapra másolva!
Bár a hivatalos jelentkezés meg el sem kezdődött, máris több ezer önkéntes jelezte a Mars One programnak, hogy vissza nem térő telepesként is elutazna a vörös bolygóra. Az [origo]-nak adott válaszok alapján elsősorban az ismeretlen felfedezése vonzza a jelentkezőket. Ha valóban lesz utazás, az első Mars-lakóknak nem lesz könnyű dolguk: rovarokat esznek, családot nem alapíthatnak, és jó, ha életben maradnak.
Vágólapra másolva!

"Hiányozni fog a négyéves kislányom. Sőt az ellenségeim is, mert ők ösztönöznek arra, hogy harcoljak" - mondta az [origo]-nak a zimbabwei Praise. A férfi másodéves rezidens egy bulawayoi kórházban, és azért jelentkezett a holland szervezésű Mars One programba, mert úgy érzi, hogy a Földön már olyan sok mindent felfedeztek, hogy nehéz elismertté válni a tudományos világban. "A Mars lehetőséget adna arra, hogy a családom után nevezzek el dolgokat, új életformákat fedezzek fel. Valószínűleg rögtön gazdag is lennék" - mondta Praise.

Egy életre mennek, de reménykednek a visszatérésben

A Dél-Afrikában élő férfi egyike annak a több ezer embernek, akik már a hivatalos jelentkezési folyamat indulása előtt megkeresték a Mars One programot azzal, hogy szívesen részt vennének az első Mars-kolónia létrehozásában. A nonprofit vállalkozás azt tervezi, hogy 2022-től minden második évben négyfős csoportot küldene a vörös bolygóra. Az első küldöttséget 2016-ban megelőzi egy ember nélküli űrhajó, amely a felszereléseket szállítja a bolygóra.

"A szüleim is szeretnék, hogy eljussak a Marsra. Szerintük nem is kellene visszajönnöm" - mondta a Kínában élő egyetemista, Xuanyu. A Mars One ugyanis egy életre szóló utazás lesz: a jelenlegi tervek szerint az első asztronauták sosem térnének vissza a Földre. Ettől függetlenül Xuanyu is úgy gondolja, hogy visszajönne, és ezt mondja Praise is. Az orvos szerint vészhelyzet esetére szükség lenne egy űrhajóra is a helyszínen, hiszen mire egy mentőegység a Földről eljutna a bolygóra, addigra már csak a robotok maradnának a Marson.

Egy, a neve elhallgatását kérő magyar jelentkező azt mondta, hogy nem feltétlenül szükséges egy egész életre áttelepülni a Marsra, elég lenne néhány évre elhagyni a Földet. A gépészmérnök bízik abban, hogy a következő években sikerül kifejleszteni olyan technológiákat, amelyek lehetővé teszik, hogy ne csak egyirányú legyen az utazás. Ennek lehetőségét a szervezők is felvetik: Bas Lansdorp, a Mars One társalapítója az [origo]-nak azt mondta, hogy szerinte van esély arra, hogy 50 éven belül megoldják a visszautazást a Földre.

Forrás: Mars One
Az első, utasokat még nem szállító űrhajó 2016-ban landolna a Marson

"Sokféle ember jelentkezett már, 12 évestől a 75 évesig, több mint 80 országból, különböző képzettségi szinttel" - mondta az [origo]-nak Lansdorp. A program honlapja szerint elsősorban kíváncsi, alkalmazkodó, rugalmas, megbízható és kreatív embereket keresnek. "A legfontosabb a megfelelő karakter. Olyan embereknek kell lenniük, akikkel hajlandó lennél összezárva élni egy lakatlan szigeten" - mondta.

A kiválasztási folyamat 2013 első felében kezdődik majd. Az összesen 6 négyfős csapatot egy globális tévéműsor keretében fogják összeállítani és kiképezni. A szervezet becslése szerint az első négy ember Marsra juttatása körülbelül 6 milliárd dollárba kerül. Mindenkinek önszántából kell úgy döntenie, hogy örökre elhagyja a Földet. A felkészülés közben azonban bármikor, még az utolsó pillanatban is meggondolhatják magukat.

Egy darabig még nem születik gyerek a Marson

A négyfős csapatokban férfiak és nők is lesznek, de a nemek aránya majd csak a kiválasztás során dől el. "A legfontosabb, hogy minden csoport olyan emberekből álljon, akik képesek együtt dolgozni" - mondta a szervező. A programba párok is jelentkeztek, de a csoporttagokat egyesével fogják kiválogatni a Mars One szakértői. A csoportok lehetőleg nemzetköziek lesznek, ezért elég kevés esélye van annak, hogy a párok együtt maradjanak.

Forrás: Mars One
Az emberek érkezése előtt egy Mars-járót is küldenek a bolygóra, hogy kiválassza a legideálisabb helyet a telepnek

Nem ismert, hogy a Marson uralkodó körülmények alkalmasak-e a teherbe esésre, valamint a terhesség kihordására, ezért a szervezők az első időszakban határozottan ellenzik a gyerekvállalást a Marson. Ugyanakkor idővel ez elkerülhetetlenné válik, és nagyon fontos eleme lesz a Marson lehetséges élet kutatásának - olvasható a program honlapján.

Az első űrhajósok közül ketten alapos orvosi képzésben részesülnek, hogy a körülményekhez képest megfelelő orvosi ellátást tudjanak biztosítani. Ha valaki meghal, akkor a földihez hasonló temetési szertartásban fog részesülni, és elhamvasztják.

Rovarokat visznek tápláléknak

A Mars-bázis pontos helyét csak 2018-ban fogják kijelölni, egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy valahol az északi féltekén lesz, az északi szélesség 40-45. foka között. A telep modulokból épül majd fel, és összesen körülbelül 1000 köbméteres lesz (ez körülbelül 6 darab kétszobás panellakásnak felel meg). Ha egy lakóegység megsérül, akkor a moduláris felépítés miatt marad elegendő élettér addig, amíg a pótlás meg nem érkezik. (Az utazás során ennél lényegesen kisebb helyük lesz a jelentkezőknek, fejenként mindössze 20 köbméter. A szervezők szerint azonban ez az út nem a kényelemről, hanem a felfedezésről szól.)

Forrás: Mars One
A telep modulokból fog felépülni

Az első Mars-lakók munkaidejükben a bázis építésével, karbantartásával és kutatással foglalkoznak. Kiépítik az összeköttetéseket a modulok között, napelemeket telepítenek, és üvegházat húznak fel, ahol majd növényeket termeszthetnek. Az első csapattal valószínűleg rovarokat is küldenek majd, táplálkozási céllal - mondta Lansdorp. A későbbiekben azonban várhatóan nagyobb állatokat is eljuttatnak majd a bolygóra. A tervek között szerepel egy 10 x 50 méteres egybefüggő tér létrehozása is, ahol a telepesek majd fákat nevelhetnek.

Teniszezni és birkózni szeretnének

A szabadidőt a földihez hasonló dolgokkal tölthetik majd a telepesek: olvasással, játékokkal, testedzéssel, tévézéssel vagy internetezéssel, bár ez utóbbiak korlátozottak lesznek. A Föld és a Mars közötti távolság miatt élő kapcsolatra nem lesz lehetőség, de az asztronauták kérésére bármilyen filmet vagy tévéműsort feltöltenek majd a marsi szerverre. A kedvenc weboldalaik legfrissebb változatát is elérhetik majd ezen keresztül, de ha más oldalt szeretnének majd megnézni, akkor akár 45 percet is várhatnak, amíg betöltődik (a Mars aktuális földtávolságától függően 22 percbe is telhet, amíg a lekérés eljut a Földre, és ugyanennyibe, amíg az adat eljut a Marsra). Éppen ezért az otthoniakkal élőben nem, csak videofelvételeken és üzenetben tudnak majd kapcsolatba lépni. Az asztronauták mindennapjait azonban bárki nyomon követheti, életüket ugyanis legalább 4 kamera fogja lesni. A közvetítésért Paul Römer, a Big Brother valóságshow kitalálója felel majd.

Forrás: Mars One
A 2025-ben érkező második csoportot már egy kiépült telep várja

A földinél lényegesen kisebb (körülbelül egyharmadnyi) gravitáción Xuanyu birkózni szeretne, a magyar jelentkező legszívesebben kosárlabdázna, Praise pedig a teniszezést próbálná ki. "A Mars-járókkal való versenyzés is jó móka lehet, kivéve, ha balesetet szenvedsz" - mondta a zimbabwei férfi.

"Hiányozni fognak a zajok és a biztonság, amit akkor érzel, amikor tudod, hogy éjjel biztos helyen vagy otthon. A Marson nem ez lesz a helyzet, olyan dolgokkal fogunk szembenézni, amikről semmit sem tudunk" - mondta Praise. "Nekem hiányoznának a virágos mezők, az erdők, a tavaszi madárcsicsergés és a langyos nyáresti szellő" - mondta a magyar jelentkező. Ezekre valóban nem sok esély lesz, a változatosságot például egy-egy marsi porördög jelentheti majd a kietlen tájban.

Hogy áll a Mars-utazással a NASA?

Egyelőre nem lehet eldönteni, hogy mindebből mi fog megvalósulni, vannak olyan vélemények is, hogy az egész program csak egy "globális médiaesemény lesz", és nem kerül sor igazi űrutazásokra. Egyesek szerint ez lenne a jobb forgatókönyv, mert ha tényleg utaznak, igen valószínű, hogy senki nem marad életben.

Tény, hogy az emberes Mars-utazás az a program, amely - bár a jelenlegi technológiai szinten kétségkívül megvalósítható - "minden időpontban 30 évnyire van". Már a Holdra űrhajósokat juttató Apollo-program sikereinek csúcspontján, az 1970-es évek elején is úgy gondolták, hogy körülbelül 30 év múlva ember lép majd a vörös bolygó felszínére, s ehhez több küldetéstervet is kidolgoztak (például a lakómodul és a legénység külön űrhajókkal, két fázisban történő szállításának ötlete eredetileg az 1980-as évekből származik). Ennek ellenére a 20. század úgy ért véget, hogy még az expedíció előkészítése sem kezdődött meg.

Pontosabban 2001-ben az Európai Űrügynökség elindította az Aurora-programot, 2004 elején pedig George W. Bush bejelentette a NASA új, Vision for Space Exploration elnevezésű stratégiáját, amelyek végső célkitűzése nagyon hasonló volt: a 2020-as években visszatérni a Holdra, majd a 2030-as évek első felében embert juttatni a Marsra. Az Aurora-program azonban rendkívül lassan, jelentős késéssel halad (egymásra épülő elemei közül a legelső, eredetileg 2009-re tervezett ExoMars rover indítása leghamarabb csak 2018-ban lehetséges), a NASA által később Constellation néven kidolgozott program fejlesztéseit pedig 2010-ben Obama elnök teljesen leállította, majd azok egy részét később mégis jóváhagyta, ám sokkal lassabb időbeli ütemezéssel.

Tehát az ESA és a NASA forgatókönyvei szerint sajnos továbbra is legalább 30 évre vagyunk az emberes Mars-utazástól, és korábbi időpontra az orosz űrkutatási hivatal sem közölt reálisnak tűnő terveket. Néhány éve azonban már Kína is önálló űrhatalom, így középtávú céljai között minden bizonnyal szerepel az emberes Hold-, illetve Mars-expedíció megvalósítása. Ez pedig - szerencsére - egy új fejlesztési versenyt indíthat el a világűrben, amelynek célpontja a vörös bolygó lesz, eredménye pedig egy nemzetközi összetételű legénység megérkezése a Mars felszínére valamikor a 21. század első harmadában.

Célpont a Mars - diákpályázat meghosszabbított határidővel

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) felhívására idén a Mars kutatásával kapcsolatos írásokat, rajzokat, terveket, videókat vagy feladatmegoldásokat várnak, általános és középiskolás diákoktól. Még mindig nem késő kitalálni egy jó ötletet és nekifogni a pályamunkák elkészítésének, ugyanis a beadási határidő 2013. február 25-ére módosult (hétfő este, 23 óra 59 perc).

A MANT hagyományos diákpályázatán idén először már 2-4 főből álló csapatok is indulhatnak. Az egyéni pályázók és a csapatok munkáit külön díjazzák. A legjobbak értékes könyvjutalomban részesülnek, valamint ellátogathatnak egy űrtevékenységgel foglalkozó magyarországi intézménybe. Továbbá a 15-18 éves korosztály győztesei ingyenesen vehetnek részt a 2013. július 7-13. között megrendezésre kerülő Magyar Űrtáborban (a második és harmadik helyezést elérők részvételi díját csökkentik, de minden pályázó kap valamekkora kedvezményt).

Az idén "Célpont a Mars" címmel meghirdetett pályázatról és a beadás módjáról további részletek a MANT weboldalán érhetők el.