Így száradt ki Kalifornia – tavalyi és friss műholdkép

sierra nevada,kalifornia, szárazság
Vágólapra másolva!
Első pillantásra is mellbevágó a sovány hótakaró és a zöld foltok szinte teljes eltűnése az USA egyik legfejlettebb államában.
Vágólapra másolva!

Az alábbi két kép pontosan egyéves különbséggel készült a világűrből. A NASA Föld-megfigyelő műholdja, a Terra 2013. január 18-án fotózta Kalifornia államot, majd egy év múlva megismételte ugyanezt:

A Sierra Nevada és Kalifornia állam egy évvel ezelőtt, 2013. január 18-án Forrás: NASA
A Sierra Nevada és Kalifornia állam 2014. január 18-án Forrás: NASA

A legfeltűnőbb a Sierra Nevada hótakarójának változása. Egy éve az egész hegység, a tőle keletre fekvő medencék, továbbá a Parti-hegység és a Cascade-hegység (a kép bal felső részén) is jelentős hóborítással rendelkeztek. Ehhez képest a hótakaró vastagsága most csak 10-30%-a az átlagosnak. Az elmúlt három év mindegyike száraz volt, de az idei január az eddigi mérések alapján rekordszárazságot hozhat az államban, amely december és február között az ilyenkor szokásos csapadéknak csak a felét kapta.

A csapadékhiány következményei is jól láthatók a képpáron. Ha figyelmesebben megnézzük a képeket, láthatjuk, hogy most jóval kevesebb a zöld terület, helyette kiszáradt, barnás felszínek uralkodnak. Még az állam közepén lévő öntözött területek is jelentősen összezsugorodtak.

Némi reményt csak az jelenthet, hogy a környékbeli hegységek hótakarója sokszor csak egy-két nagyobb havazás során alakul ki, így hirtelen sokat változhat a helyzet. Ha azonban nem lesz hó, akkor a jövőben még nagyobb szárazság jöhet, mert Kalifornia vízkészletének körülbelül egyharmada a környező hegységek hótakarójából származik.

B. Lynn Ingram, a berkeleyi Kaliforniai Egyetem professzora szerint az államot ötszáz év óta nem látott súlyosságú szárazság fenyegeti. Edmund G. Brown, Kalifornia kormányzója a szárazság miatt szükségállapotot hirdetett ki.