Díjnyertes magyar asztrofotó az égbolt ritkán látott részéről

Ékkő halmaz
Ékkő halmaz és Gabriela Mistral köd
Vágólapra másolva!
Magyar asztrofotó aratott sikert az Astrobook elnevezésű versenyen. A kép az égbolt egyik ritkábban fotózott szegletét örökíti meg. 
Vágólapra másolva!

Az alábbi képet és beszámolót Fényes Lóránd küldte szerkesztőségünknek.

A kép 2013 júniusában készült, Namíbiában, a Khomas-felföldön. A rendkívül jó átlátszóságnak köszönhetően az itthon megszokott expószámnál jóval kevesebbre volt szükség, mindössze 45 x 3 perc alatt készült el a felvétel ISO 1600 érzékenységen. A csillagfényt egy átalakított Canon 600D fényképezőgép gyűjtötte, 20 cm-es tükörrel rendelkező Newton-távcsőre szerelve, SkyWatcher NEQ6 mechanikán.

Az Ékkő halmaz és a Gabriela Mistral köd Forrás: Fényes Lóránd

A fénykép jobb harmadában látható NGC 3293 egy kis méretű, ám kifejezetten ragyogó nyílthalmaz a Hajógerinc csillagképben. Ékkő halmaznak (Gem Cluster) is nevezik. Az objektum 1,6 fokkal ÉK-re fekszik a híres Nagy Carina-ködtől, a környező vörös ködösségek még ennek a területnek a részei. A 8400 fényévnyire található halmazt először La Caille észlelte Dél-Afrikából egy 1751-ben indított utazása során. Több, mint 50 csillag alkotja, a legfényesebb egy 6,5 magnitúdójú vörös óriás, a V361 Car. A fiatalabb, kék színű csillagai mindössze 6 millió évesek, az idősebb vörös csillagok kora elérheti a 20 millió évet.

Az Ékkő halmaz és a Gabriela Mistral köd. Kattintson a képre a nagyobb méretű változatért! Forrás: Fényes Lóránd

A fényképen balra haladva egy vörös emissziós köd buborékában egy másik nyílthalmaz is található. Ezt a ködösséget Gabriela Mistral ködnek is neveznik, ugyanis egyesek szerint az ívében felfedezhetőek a Nobel-díjas chilei költő vonásai. Azok, akik nem feltétlen kívánnak minden egyes égi objektumnak időnként kissé erőltetett nevet adni, talán szívesebben maradnak az NGC 3324 elnevezésnél. Az objektum különös formáját néhány forró, fiatal, O6 osztályú csillag intenzív ultraviola sugárzása és az áramló csillagközi szél határozza meg.

Az Astrobook pénzdíjas havi versenyén minden hónapban megválasztja a zsűri a legjobb DSLR és legjobb CCD felvételt. DSLR asztrofotóban a magyarok hagyományosan erősek, több magyar győzelem van, mint egyéb országbeli. Eddig Papp András, Éder Iván, Francsics László és Fényes Lóránd voltak eredményesek.

Fényes Lóránd honlapja, további szép képekkelhttp://www.pleiades.hu/