Nagyon közelről sikerült lefotóznia Csurit a Rosetta űrszondának

67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös, Rosetta űrszonda
A Rosetta űrszonda navigációs kamerájának felvétele november 9-én készült a 67P/Csurjumov-Geraszimenkóról, az üstököstől 109 kilométer távolságból. Az expozíciós idő hat másodperc volt
Vágólapra másolva!
Közvetlen közelről sikerült megvizsgálnia a Csuri becenevű üstököst a Rosetta űrszondának. A küldetés gond nélkül lezajlott, felvételek is készültek róla.
Vágólapra másolva!

Rosetta a terveknek megfelelően, közép-európai idő szerint szombat délután 13.40 perckor mindössze hat kilométeres távolságban repült el a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstököstől. Egy nappal korábban még száz kilométeres volt a kettejük közötti távolság – tájékoztat az Európai Űrügynökség (ESA).

Az űrszonda szombati manőverének célja az volt, hogy a bolygókutatók képet alkothassanak arról, miként szabadulnak fel a gázok és a por az üstökös felszínén. A műveletet sikeresnek minősítették.

A Rosetta űrszonda navigációs kamerájának felvétele november 9-én készült a 67P/Csurjumov-Geraszimenkóról, az üstököstől 109 kilométer távolságból. Az expozíciós idő hat másodperc volt Forrás:ESA/Rosetta/NAVCAM

Először landoltunk egy üstökösön

A Rosetta űrszonda 2004-ben indult a Földről, hogy tízéves utazás után az üstökös közelébe érjen. Philae nevű leszállóegysége tavaly novemberben hétórás szabadesés után érte el a Földtől több mint 510 millió kilométerre lévő üstökös felszínét, ahol mintákat gyűjtött. A Rosetta azóta az üstökös körül kering.

A Rosetta-misszió az ESA legnagyobb projektje, amelynek révén a kutatók, csillagászok képet kaphatnak arról, milyen viszonyok jellemezték a Naprendszert kialakulása idején, azaz 4,6 milliárd évvel ezelőtt. A kutatás egyik fontos részeredménye például, hogy úgy tűnik, mégsem üstökösök szállították a vizet az ősi Földre, legalábbis erre engednek következtetni a Rosetta egyik fontos mérésének eredményei.

Most volt a legközelebb

2015-ben az ESA több megközelítési manővert tervez a Rosettával, pontosabban az egész idei tudományos kutatási terv ilyen műveleteken alapul. A Csurjumov-Geraszimenko üstökös viszont egyre aktívabb, vagyis nem fogják még egyszer olyan közel vezényelni az űreszközt az objektumhoz, mint szombaton, mert már károk keletkezhetnek a berendezéseiben.

Az Origo összes híre a Rosetta-küldetésrőlhttp://cimkezes.origo.hu/cimkek/rosetta/index.html?tag=Rosetta