Tűzgömb világította be az eget Pittsburgh fölött

tűzgömb, meteor, Pittsburgh
Vágólapra másolva!
Nagyon fényes meteor jelent meg csütörtökön hajnalban az Egyesült Államok keleti része fölött. Az úgynevezett tűzgömb New York, Pennsylvania és Ohio államból volt látható, a legfeltűnőbb pedig Pittsburgh fölött volt.
Vágólapra másolva!

A 226 kilós meteor átmérője nagyjából 60 centiméter volt, közölte a NASA. Az űrügynökség három meteorkamerája észlelte az objektumot. A mérések szerint a meteor 72420 kilométer/órás (20,11 km/s) sebességgel égett el a légkörben.

Széthullott

A NASA meteormegfigyelő kamerái akkor vesztették el a tűzgömb nyomát, amikor az objektum 20,9 kilométerre megközelítette a földfelszínt. Az űrügynökség szerint a gömb széthullott darabkáit, vagyis a meteoritokat Pennsylvania államban, Kittanningtól keletre érdemes keresni.

A tűzgömb (bolida) olyan meteor, amelynek fényessége meghaladja a Vénusz bolygó fényességét.

Az űrügynökség egy tizenöt meteorfigyelő kamerából összeálló hálózatot (MEO) működtet az Egyesült Államok területén. A nagy látószögű kamerákat úgy helyezték el, hogy a látómezők fedjék egymást. A kamerák többségét tanintézményeken, csillagászati obszervatóriumokban szerelték fel fel.