Összeeresztik az amerikai kampány harcikutyáit

Vágólapra másolva!
Csütörtök este vitázik egymással először és utoljára a két nagy amerikai párt alelnökjelöltje, a demokrata Joe Biden és a republikánus Sarah Palin. Napokon át készítik fel őket a vitára, és mindkettőjüknek vannak olyan gyenge pontjai, amelyeket a másik kihasználhat. Ha Biden nem vigyáz, akkor szexista okostojás lehet belőle, Palin pedig már bizonyította, hogy egy kevésbé stresszes interjút is képes elbénázni. Tudósítás az Egyesült Államokból a vita előkészületeiről.
Vágólapra másolva!

Huszonnégy év után újra egy férfi és egy nő mérkőzik meg egymással az alelnökjelöltek számára rendezett televíziós vitában. 1984-ben a republikánus Ronald Reagan mellett alelnökösködő idősebb George Bush és a demokrata Geraldine Ferraro vitázott egymással, most azonban fordított a felállás: a demokrata jelölt a több mint három évtizedes szenátori múlttal rendelkező Joe Biden, a republikánus pedig Sarah Palin, aki első komolyabb közhivatali pozícióját - Alaszka állam kormányzóságát - mindössze két évvel ezelőtt foglalta el.

A vitát csütörtökön, helyi idő szerint este nyolckor rendezik a Missouri állambeli St. Louisban, a Washington Egyetemen. Politikai elemzőktől gyakran hallani, hogy az alelnökjelölteknek nincs komoly szerepük az elnökválasztás eldöntésében, így a vitáikra sem irányul túl nagy figyelem, a mostani azonban a mindenképp a kivételek közé tartozik.

Nagyon szoros a verseny a két elnökjelölt - a demokrata Barack Obama és a republikánus John McCain - között, ráadásul programjaikban is sok a hasonló elem, úgyhogy apróságok is sokat nyomhatnak a latban. Biden és Palin vitája emellett azért is nagyobb érdeklődést válthat ki a szokásosnál, mert ez az első alkalom, hogy a republikánusokat nő képviseli, méghozzá olyasvalaki, aki meglepetésszerű kiválasztása előtt nem sokat szerepelt az országos politikában, így a választók is csak most ismerkednek vele.

Lekerülhetnek a kesztyűk

Az érdeklődést felerősítheti az is, hogy ez a vita várhatóan keményebb lesz, mint McCain és Obama múlt pénteken tartott első televíziós párbaja. A republikánus jelölt ugyan többször is támadásba lendült (a sokszor elismételt állítással, amely szerint Obama túlságosan tapasztalatlan), de alapvetően békés, néha már-már barátságos hangnemben vitáztak. Az amerikai elnökválasztási kampányokban azonban rendszerint épp az alelnökjelöltekre osztják a harcikutya szerepét, ami igaz a mostani felállásra is.

Palin a republikánusok elnökjelölő konvencióján azzal rázta fel a fásult küldötteket, hogy egyszerre rontott neki Obamának, a washingtoni elitnek és a szerinte elfogult médiának. Biden szerepléseinek nagy része szintén azzal telik, hogy ostorozza McCaint, akit egyébként régóta ismer a szenátusból, és barátjának tart. A két jelölt egyelőre kerülgette egymást, leszámítva néhány kétértelmű megjegyzés elejtését. Biden például egyszer azt mondta, az a "gigantikus különbség" közöttük, hogy Palin jól néz ki. Az alaszkai kormányzó is elsütött egy hasonló kategóriájú poént, amikor egy kampányrendezvényen megjegyezte, alig várja a vitát, mert ugyan még nem találkozott Bidennel, "de a szenátusi beszédeiről már másodikos korom óta hallottam".

Alapos felkészülés

A két alelnökjelölt tobb napon át készül a vitára. Palint az Arizona állambeli Sedonában, McCain egyik vidéki házában tréningezik, Biden pedig otthonában, a Delaware állambeli Wilmingtonban próbálja felszívni magát. A felkészülés során végigvesznek minden lehetséges kérdést, minden támadási felületet, és el is próbálják a vitát. (Biden például Palin egyik kollégájával, Jennifer Granholm michigani kormányzóval gyakorolja, milyen egy nővel vitázni.) "Semmi sem spontán" - mondta Kevin Conlon demokrata stratéga egy külföldi újságírókkal folytatott beszélgetésen, amelyen az [origo] munkatársa is részt vett. Conlon szerint például az is tudatos, kutatások által alátámasztott döntés volt, hogy a múlt pénteki elnökjelölti vitában Obama egyszerűen csak Johnnak szólította riválisát.

Forrás: Getty Images

Biden számára az egyik veszély az, hogy hajlamos nyersen fogalmazni, és ez különösen rosszul sülhet el akkor, ha épp egy nála jóval fiatalabb nővel vitázik. Így ugyanis kioktatónak, szexistának tűnhet Palin mellett. A New York Times a hibái közé sorolta, hogy úgy fogalmaz, mintha ő lenne az igazság egyedüli birtokosa, és időnként túlmagyarázza a dolgokat. Mégis a delaware-i szenátor várhatja nyugodtabban a vitát, jóval nagyobb tapasztalattal rendelkezik ugyanis ezen a téren Sarah Palinnél. Mivel ő maga is megpróbálkozott a demokrata elnökjelöltség megszerzésével, csak a mostani előválasztás során részt vett 14 vitán.

Palin erőssége és gyengéi

Palin az alaszkai kormányzóságért 2006-ban folytatott kampányban ismerkedett meg a műfajjal. Akkor ügyesen használta ki, hogy férfi ellenfelei elkiabáltak a feje felett. Egykori riválisai ma már elismerik, hogy alábecsülték Palint. "Vonzó jelölt, akinek egyedülálló képessége van arra, hogy érzelmi kapcsolatot alakítson ki a közönséggel" - mondta a Wall Street Journalnek Tony Knowles egykori kormányzó. Palin valóban hajlamos például arra, hogy saját családjából hozzon példákat. Egy konzervatív rádiónak adott interjújában például megemlítette, hogy a hitelválságot övező tőzsdepánikban családja 20 ezer dollárt veszített. "Belegondolok, hogy hú, a többi amerikai is ugyanezekkel a dolgokkal néz szembe. Mi tisztában vagyunk ezekkel a problémákkal" - fogalmazott Palin.

Nyilvánvaló tehetsége ellenére is van azonban jó néhány gyenge pontja az alaszkai kormányzónak. McCain stábja ügyel arra, hogy ne férkőzzenek újságírók a közelébe, és jelölése óta is csupán három nagyobb televíziós interjút adott. Épp a legutóbbi - amelyet a CBS rögzített - sült el a legrosszabbul számára. Beszélt arról, hogy nem ért egyet több legfelsőbb bírósági döntéssel sem, de a híres abortuszos ügyön kívül egyetlen konkrét esetet sem tudott felidézni, és még arra az egyszerű kérdésre sem adott egyértelmű választ, hogy milyen újságokat olvas.

Forrás: Getty Images

Palinnel szemben az egyik leggyakoribb kritika az, hogy nincs külpolitikai tapasztalata, még az útlevele is csak egy éve van. Kérdés, mennyire sikerül eloszlatnia az aggodalmakat olyan, a CBS-nek adott interjúban is elismételt érvekkel, hogy az általa irányított Alaszka fekszik a legközelebb Oroszországhoz, és Putyin is először az alaszkai légtérbe érkezik meg, ha az Egyesült Államokba utazik.

Csalódott néhány konzervatív

Az ehhez hasonló nyilatkozatok hatására több konzervatív, tehát a republikánusokat támogató kommentátor is jelezte, elhibázottnak tartják Palin jelölését. A McCain döntését kezdetben még támogató Kathleen Parker egészen odáig merészkedett, hogy kijelentette Palinnek vissza kellene lépnie.

Barack Obama stábja ugyanakkor még a látszatát is el akarja kerülni annak, hogy nem veszik komolyan a republikánus alelnökjelöltet. "Nagyon jó képességekkel rendelkezik, és alaposan fel lesz készülve" - mondta Palinről a demokrata elnökjelölt vezető stratégája, David Axelrod. Obama számára most az a fontos, hogy a csütörtöki vita után is megőrizze lendületét. A legutóbbi felmérések szerint a néhány héttel ezelőtti holtverseny után most magabiztos előnyre tett szert. A Real Clear Politics szerdai összesítése szerint Obama közel 49 százalékosa támogatottsággal bír, míg McCain kevesebb mint 44-gyel.

Chicago, Illinois - Egyesült Államok