USA 2008 Elnökválasztás

Ohio, a Gesztenye állam

[origo]2008. 10. 06., 14:16Utolsó módosítás: 2008. 11. 06., 0:09
eszközök:

Székhelye: Columbus
Lakosság: 11 millió ember, kicsivel több mint Magyarországé, a hetedik legnépesebb amerikai állam
Kormányzó: Ted Strickland (demokrata)
Az elnökválasztás eredménye:  47 százalék republikánus párt, 51 százalék demokrata párt
Elektorok száma: 20

Innen jött: nyolc, elsősorban 19. századi amerikai elnök, az amerikai polgárháború nagy tábornokai (Ulysses S. Grant, William Tecumseh Sherman és Philip Sheridan), Neil Armstrong űrhajós, Doris Day színész-énekesnő, Thomas Edison feltaláló, Clark Gable színész, Dean Martin énekes-színész, Paul Newman színész, Steven Spielberg filmrendező, Tecumseh indián főnök, Ted Turner médiamágnás, Orwille Wright a repülőgép feltalálója

Hivatalos madara a kardinálispinty, emlőse a fehérfarkú szarvas, bogara a katica, virága a kerti szegfű, fája a mérges gesztenye, itala a paradicsomlé

Jelmondata: "With God, All Things Are Possible" - Istennel minden lehetséges

Forrás: Getty Images
Pittsburgh látképe

Ohio 1803 március 1-n, 17. államként csatlakozott az unióhoz, jóllehet ez csak 150 évvel később, 1953-ban vált papíron is hivatalossá, mivel annak idején az amerikai kongresszus nem hozott róla törvényt. Az állam felszíne javarészt jégkorszaki gleccserek alakította alföld, leglaposabb vidéke az északnyugati Nagy Fekete Mocsár. Az állam keleti részén erdőkkel borított hegyek, az Appalache-hegység nyúlványai találhatók. Északról az Eire-tó, délről az Ohio folyó határolja, amelynek - annak ellenére, hogy róla kapta a nevét, amelynek irokéz indián jelentése "nagy folyó" vagy "jó folyó" - csak az északi partja tartozik területéhez. Az államhatár egészen pontosan egy 1793-as alacsony vízállás által meghatározott északi partvonalon fut. Az amerikai polgárháború idején kulcsfontosságú állam minden más akkori tagállamnál több katonát adott az Uniónak - 35 ezerre teszik a háborúban elhuny ohióiak számát.

Gazdasági életét hagyományosan a járműipar - itt készülnek a Jeepek, de a Honda és a Ford is üzemeltet autógyárakat területén - és a szerszámgépipar uralja, ugyanakkor erős mezőgazdasága és élelmiszeripara. Itt található a világ legnagyobb joghurt- és ketchupüzeme, szappangyára és fagyasztottpizzagyára is. Sokáig a repülőgépiparban is élen állt. Élénk a turizmusa: 2500 tava, 70 ezer kilométernyi folyója halászok, evezősök, úszók paradicsoma. Jelentős közlekedési csomópont, egy napos autózással elérhető innen egész Észak-Amerika népességének 50, iparának 70 százaléka. Népességének legnagyobb részét (25 százalékát) német eredetű bevándorlók leszármazottjai adják, utánuk következnek az írek és az afrikaiak.

Az amerikai elnökválasztások szempontjából, a kiegyenlített arányú vidéki-városi, munkás-értelmiségi lakosság miatt Ohio ingadozó állam, a két nagy amerikai párt elnökjelöltjei szinte felváltva nyertek itt. 2004-ben és 2000-ben George W. Bush, 1996-ban és 1992-ben a demokrata Bill Clinton győzedelmeskedett. Ohióra gyakran tekintenek az elnökválasztások idején, mint az egész USA apró kiadására: egyetlen olyan republikánus jelöltből sem lett elnök, aki itt nem tudott győzni, és mindössze két alkalom volt, amikor nem az a jelölt győzött végül, mint amelyik itt is elsőséget szerzett.

http://www.ohio.gov/

eszközök:
betöltés folyamatban...

24 óra hírei