Ingyenes sürgősségi ellátás az Unióban

2004.05.05. 7:28

Az Európai Unióhoz történt csatlakozással a külföldre utazó magyar állampolgárok ingyenes sürgősségi betegellátásban részesülnek a közösség bármely tagállamában. Június elsejétől ezenfelül az ún. szükséges ellátásokhoz is hozzájuthatnak a betegek hosszabb külföldi tartózkodás során, továbbá a tagállamok által kiállított igazolások helyébe az egységes európai egészségbiztosítási kártya lép.

A külföldön elvégzett kezelések költségeit az egészségügyi szolgáltatónak a hazai társadalombiztosítás utólag megtéríti, így a bajba jutott utasnak nem kell az ellátásért fizetnie. A helyszínen csak azoknak a szolgáltatásoknak a díját kell rendezni, amelyért az adott ország állampolgára is köteles fizetni. Az ingyenesség az uniós társadalombiztosítási rendszerek közötti együttműködésen alapul, amelyhez azonban elengedhetetlenül szükséges a biztosítotti jogviszony fennállását igazoló ún. E111-es nyomtatvány beszerzése - írja a Magyarország.hu internetes újság.

A lap szerint az igazolás május 3-tól az egészségbiztosítási pénztárak kirendeltségein szerezhető be. Fizetnie kell az ellátásért annak, aki elmulasztja az E111-es nyomtatvány kiváltását. Igaz, hogy a hazaérkezést követően az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megtéríti a sürgősségi ellátás költségeit, de a megtérítési kötelezettség nem terjed ki az alapösszeget meghaladó speciális díjakra. Némely uniós országban ugyanis magasabb díjat, vagy pótlékot számítanak fel akkor, ha a bajba jutott külföldi állampolgár nem tudja a helyszínen igazolni hazai biztosítási jogviszonyának a meglétét. Az E111-es nyomtatvány kiváltása mellett éppen ezért csak olyan utazási biztosítást érdemes kötni az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium tájékoztatója szerint, amely a biztosítottak által fizetendő speciális díjak megtérítésére vonatkoznak.

A sürgősségi ellátások mellett június elsejétől ingyenesek lesznek az ún. szükséges ellátások is, amelyeket azonban csak a huzamosabb ideig külföldön élők vehetnek igénybe, így 

  • a nyugdíjasok (E111-es nyomtatvánnyal), 
  • a tanulók (E128-as nyomtatvánnyal), 
  • a kiküldetésben dolgozók (E128-as nyomtatvánnyal), 
  • a fuvarozók (E110-es nyomtatvánnyal), 
  • a munkát kereső munkanélküliek (E119-es nyomtatvánnyal), valamint 
  • az üzemi baleset, foglalkozási megbetegedés sérültjei vagy a szabadfoglalkozásúak (E123-as nyomtatvánnyal).
Előző
Következő