Kedvenc tengerpartjaink

2004.10.06. 20:31

A 2004-es nyári szezonnak a trópusokon kívül mindenhol vége, itt az idő összegezni az élményeket. Összeállításunkban a Magyarországról viszonylag egyszerűen elérhető tengerpartok legjavát válogattuk össze, Jordániától Portugáliáig. Az összeállítás közel sem teljes, emlékezésre és álmodozásra azonban tökéletesen megfelel.

Playa de la Concha, San Sebastián, Spanyolország

Kevés olyan városa van Európának, amely még tiszta tengerparttal rendelkezik. A baszk főváros, San Sebastián azonban ilyen, ráadásul kagylóformájú öble, a "Concha", talán csak a brazil Rio Copacana mögé szorul a belvárosi fürdőhelyek listáján. Spanyolország földközi-tengeri partvidékével szemben a Conchán elenyésző a német és angol turisták száma, a fürdőzők többsége spanyol, sőt baszk.
Ha nem süt a nap: A konyhaművészetben igen erős Spanyolország legjobb éttermei San Sebastiánban vannak. A tengeri herkentyűktől ódzkodók pedig átruccanhatnak a közeli Bilbaóba ámulni a Guggenheim múzeum semmihez nem hasonlítható épületén.

Ses Illetes, Formentera, Spanyolország

A Baleár-szigeteket ma már joggal szokás őrjítő turistacsapdaként emlegetni, ám a hírhedtség oka elsősorban a két legnépszerűbb sziget, Mallorca és Ibiza. Az utóbbi mellett fekvő apró Formenterán azonban maradtak még hangulatos partszakaszok, ahol ha nem is egyedül, de viszonylagos nyugalomban lehet élvezni a napot és a tengert. A fehér homokú Ses Illetest tartják a helyiek szigetük legszebb fürdőhelyének.
Ha nem süt a nap: Formentera varázsát éppen az adja, hogy a pihenésen kívül nincs itt nagyon mit csinálni. Ha rossz az idő, a legjobb egy pohár sangría mellől figyelni a lassan csöpögő vizet.

Playas del Papagayo, Lanzarote, Spanyolország

A Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarotét vulkáni kitörések formálják évmilliók óta, így a sziget nagy része olyan kopár, hogy akár a holdon is lehetne. A papagáj tengerpartját azonban finom fehér homok borítja, beékelődve a tengerig érő fekete, megdermedt lávanyúlványok közé. A szokatlan táj mellett Lanzarote vonzerejéhez hozzájárul a tavasztól őszig tartó meleg tenger, a sziget annyira délen van, hogy bár Spanyolország része, földrajzilag már Afrikához tartozik.
Ha nem süt a nap: Lanzarote középső részén nem csak a levegő meleg - itt olyan vékony  a föld szilárd kérge, hogy érezni lehet a mélyben forrongó lávát. A Timanfaya Nemzeti Parkban a turisták szórakoztatásához hozzá tartozik a föld mélyének melegén sütött hús szervírozása is.

Praia da Rocha, Algarve, Portugália

Portugália legdélebbi régiója az Algarve, amelynek szinte teljes tengerpartján jobbnál jobb fürdőhelyek követik egymást. A választék olyan bőséges, hogy még mindig lehet találni a nyaranta ide özönlő - elsősorban angol - turisták által még fel nem fedezett partszakaszokat. A Portimao városkánál található Praia da Rocha éppen ilyen: türkizkék tenger és finom, fehér homok az Algarvéra jellemző okkersárga sziklafalak árnyékában.
Ha nem süt a nap: Az Algarve Portugália különlegesen hangulatos vidéke. A régió központja, Sagres városa a mai napig megőrizte halászfalura emlékeztető jellegét. Érdemes a kikötőben néhány órás sétára indulni.

Előző
Következő