Az idei tél egzotikus úticéljai közül a két kedvenc minden bizonnyal Thaiföld és Kuba lesz. A két ország bár szinte a földgömb ellentétes pontján van, egyaránt vonzza a hideg magyar hónapokból a meleg tengerpartra vágyó utazókat. Összeállításunkból megtudhatja mire számíthat a Délkelet-Ázsiába vagy a Karib-tengerre érkező utazó.

Árak

A nyugati turisták számára kialakított szállodák, amelyekbe szervezett utak keretében lehet eljutni, nagyjából a világ minden pontján ugyanannyiba kerülnek. Nincs ez máshogy Thaiföld és Kuba esetében sem. Ráadásul mivel a két országba Magyarországról a repülőjegyek is megközelítőleg azonos árban vannak. Ami mégis valamivel drágábbá teszi a kubai utakat az, hogy a kubai szocialista rezsim kíméletlenül megadóztatja az ország szállodáit, így azok kénytelenek drágábban kínálni szobáikat és egyéb szolgáltatásaikat.

A luxusszállodák kerítésén kívül lényeges különbségek vannak, elsősorban Kuba különleges politikai és gazdasági helyzetéből kifolyólag. Az országban ma már nem lehet amerikai dollárral fizetni, azt meglehetősen előnytelen árfolyamot kell átváltani konvertibilis kubai pesóra. Ezzel szinte mindenhol lehet fizetni, ám a turistáknak sokszor kell szembesülniük azzal, hogy ugyanazért a szolgáltatásért lényegesen többet kell fizetniük, mint a kubai állampolgároknak. Ezzel szöges ellentétben Thaiföldön a szó szoros értelmében szabad a vásár, a turisták kegyeiért vetélkedő szolgáltatóknak köszönhetően szinte mindent, az éttermi menüktől a szuvenírekért jó áron lehet beszerezni.

Beutazás

A Thaiföldre és Kubába utazó magyar állampolgároknak egyaránt szükségük van vízumra, ennek beszerzése azonban egyik esetben sem hosszadalmas tortúra. Különösen igaz ez Thaiföldre, ahol ma már akár érkezéskor, a repülőtéren meg lehet venni a vízumot. A turistavízum ára itt 25, Kubában 15 amerikai dollárnak megfelelő összeg.

Biztonság

Sem Kuba, sem Thaiföld nem tartozik a világ különösebben veszélyes országai közé. Kubában a vasmarkú szocialista rezsim keményen lecsap a bűnözőkre, így nem is sokan mernek vállalkozni a turisták megkopasztására. A zsebtolvajokkal és az éttermi, szállodai számlákon felbukkanó ismeretlen tételekre azonban így is érdemes odafigyelni.

Thaiföld turisták által leggyakrabban lakott területei biztonságosnak mondhatóak. Bár az ország déli részén gyakran fordulnak elő kisebb-nagyobb etnikai zavargások, ezek nem érintik a külföldieket. Mivel az országban gyakorlatilag legális a prostitúció és virágzik a kábítószer-kereskedelem, ezek magukkal vonzzák a bűnözést is. A nagyvárosok szórakozóhelyeinek környékén tanácsos a lehető legkevesebb értéktárggyal mozogni, különösen a hajnali órákban.

Egészség

Ahol meleg van, ott sok a betegség, tartja az utazók ősi bölcsessége, amely Kubára és Thaiföldre egyaránt érvényes. Mindkét országban Magyarországon nem előforduló betegségek tömegét lehet elkapni - aki azonban veszi a fáradtságot, és betartja az alapvető higiéniával kapcsolatos szabályokat, az szinte biztosan mindegyiket elkerülheti.

A turisták a leggyakrabban élelmiszerektől szednek össze egzotikus betegségeket. Mindkét országban alapszabály, hogy a csapvizet nem szabad meginni, még fogmosáshoz is tanácsosabb a fillérekért kapható palackozott vizet használni. Csak alaposan megmosott, megpucolt vagy megfőzött ételeket fogyasszunk, nem érdemes a kéthetes szabadság felét a szálloda fürdőszobájában tölteni egy mindent elsöprő gyomorrontással.

Mivel mindkét országban többet és erősebben süt a nap, mint bárhol Európában, a napozásra tanácsos az itthon megszokottnál lényegesen erősebben védő napolajjal, naptejjel készülni. A tűző nap ellen napszemüveggel, sapkával is érdemes védekezni.