Solta, az éretlen fügék szigete

2005.08.04. 12:48

Az egyórás kompút után Rogac nevű falucskában szállunk partra, ahol a kikötőn kívül igazából semmi sincs, ezért három falu, Necujam, Maslinica és Stomorska közül érdemes kiválasztanunk nyaralásunk helyszínét. Fontos tudni, hogy az említett falvakon kívül is lehet találni kitűnő magánszállásokat a szigeten, de a nagyobb irodák elsősorban az említett településekre kínálnak apartmanokat. A cikkíró már évek óta a gyönyörű halászfalucskát, a sziget dél-keleti felén lévő Stomorskát részesíti előnyben, varázslatos hangulata, apró kikötője és nem utolsósorban a legfinomabb tengeri fogásokat kínáló éttermei miatt. Bár az adriai partvidék gyakorlatilag mindegyik településén friss tengeri fogásokat próbálhatunk ki, hadd legyünk elfogultak és jelentsük ki: a Soltán tapasztaltak minden korábbi kulináris élményt túlszárnyalnak.

Ha valaki még ezt a parányi falucskát is túlságosan nyüzsgőnek tartja, találhat szállást a faluhoz közeli öblökben is, ahol rendszerint a helyi nyaralótulajdonosok adják ki házaikat. Ezekbe az öblökbe ugyan el lehet jutni autóval, földutakon, meredek lejtőkön, de ajánlatos a járgányt a nyaralás elején letenni és csak induláskor beindítani újra, mivel elég nehézkes a közlekedés velük. Az öblökből ezért inkább a háztulajdonosoktól bérelt motoros csónakokon érdemes bemenni a faluba, ha bevásárolni, vacsorázni szeretnénk, vagy ha egyszerűen csak ki akarjuk üríteni a szemeteskukát.

A falu és környéke ideális helyszín a tökéletes kikapcsolódásra. Az ismert horvátországi üdülőhelyekhez képest sokkal kevesebb a turista, de esténként mindig akad tömeges szórakozási lehetőség is, ami leginkább a helyi zenekar spontán fellépésében merül ki. Stomorska környékén számtalan lehetőség nyílik azok számára is, akik az aktív pihenést részesítik előnyben: a faluban van kivilágított teniszpálya, bérelhetünk biciklit a környező vidék felfedezésére, és nem szabad elfelejteni a búvárkodást és az egyéb vízi sportokat sem.

Forrás: [origo]

Stomorskán is működik búvárközpont, ahol egy helyi tapasztalt búvár vezeti a merüléseket (például a szomszédos Brac szigetnél, ahol remek amforamezőket és roncsokat láthatunk). Ha a búvárközpont vezetőjének már a beszélgetésünk elején elmondjuk, hogy Magyarországról érkeztünk, nem mulasztja el elmesélni, hogy részt vett az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb csatahajójának, az 1918. június 10-én elsüllyedt Szent István cirkálónak a víz alatti feltárásában, és ha szerencsénk van, a hajóról származó emléktárgyait is megmutatja.

Aki pedig kulturális élményre vágyik, alig egyórányi hajóútra van Split, fantasztikus római kori óvárosával, a Diocletianus palotával, a Harangtoronnyal, múzeumaival és hangulatos utcácskáival, kávézóival. A spliti kiránduláshoz nem kell ismét autóba ülni és kompra várakozni, hiszen Stomorska kikötőjéből napi kétszeri alkalommal személyhajó indul a városba.

Bár Soltán az utóbbi időkben látványos fejlesztések zajlottak, örvendetes tény, hogy a fejlett infrastruktúra még nem érte el teljesen a szigetet. Bank például nincsen, bankautomatával sem nagyon találkoztunk, és benzinkútból is csupán egyetlen működik a kompkikötőben, aki pedig hatalmas bevásárlóközpontra vágyik, rossz helyen jár. Vannak viszont friss pékárut kínáló pékségek, az élelmiszerboltokat, pedig minden nap a szárazföldről töltik fel friss áruval. Azért a helyiek felkészültek a turisták fogadására, így van orvosi ügyelet, sőt még egy valódi tűzoltóállomás is.

Solta épp ettől vonzó. Kisebb, kevésbé felkapott és csillogó sziget, mint híresebb társai, mégis az is megtalálja itt számítását, aki nyugalomra vágyik, és a mozgalmasabb nyaralás kedvelői sem fognak csalódni. Mi minden évben visszamegyünk.

Előző
Következő