Itt az ideje röviden tisztázni, hol van Andalúzia, és mi köze Malagához, és egyáltalán mi az a Costa Del Sol. Tehát: Andalúzia Spanyolország legdélebbi provinciája, és egyben Európa legdélebbi csücske. A tudat, hogy az egész egy karnyújtásnyira van Afrikától, izgalmassá teszi az ott tartózkodást. S mivel az észak-afrikai arab kultúra lépten-nyomon visszaköszön egész Dél-Spanyolországban, nem nehéz észben tartani, voltaképpen hol is vagyunk.

Folytatva, Malaga Andalúzia második legnagyobb városa, és része annak 110 km-es partszakasznak, amit Costa Del Sol-nak azaz napos partnak hívnak a helyiek. A várost nagyjából 500 ezren lakják fontos központ a régióban. A turisták aszerint választanak a malagai partszakaszok között, hogy milyen nyaralásra vágynak. Akik a felkapottabb nyüzsgőbb, éjszakai lokálokkal teli helyet keresik, lefoglalnak egy szobát Torremonilos-ban. Akik a csillogó tengerparti sétányok mellett élveznék a csendet, és felfedeznék a megmaradt halászfalvakat, sőt szívesen mennének kora reggel a piacra friss homárért és gyümölcsért, azok kivesznek egy apartmant Fuengirola-ban.

Ha jachttal érkeznénk javallott Puerto Banus kikötőjét igénybe venni, és szigorúan a társasági elit által preferált Marabella partszakaszon megcélozni valamelyik luxusszálló éttermét. Errefelé gyakran látni ingerült milliomosokat. Nem könnyű ugyanis parkolót találni és lehorgonyozni. Gyakran több száz luxushajó ringatózik a kikötőben errefelé.

Autóval sem könnyebb. Nagy a forgalom főleg az esti órákban, és sok a balest az ittas sofőrök miatt. A megengedett sebességhatár lakott területeken szigorúan 50km/h. Érdemes odafigyelni arra is, hogy a benzinkutak csak este nyolcig vannak nyitva. Ellenben jó hír, hogy a magyar jogosítvány elfogadott.

Ha már a praktikus dolgoknál tartunk, nem árt tudni, hogy a spanyol postának nincs telefon- és pénzküldő szolgáltatása, mert ezeket más cégek végzik. Azt is jó észben tartani, hogy ugyanazon városba történő telefonhívás esetén az előhívót is tárcsázni kell.

A múzeumok drágák, de számos kiállítás az EU tagországból érkezők számára ingyen is megtekinthető. A szigorú biztonsági intézkedések miatt előfordulhat, hogy nagyobb csomagokat, esernyőt és egyebeket le kell tennünk a csomagmegörzőben. Egyes múzeumokban egyáltalán nem, vagy csak vaku nélkül lehet fényképeket készíteni. Másutt csak a csoportos múzeumlátogatást engedélyezik.

Apropó múzeum. Malaga Picasso szülőhelye,sok a Picasso rajongó fiatal képzőművész, akik teljesen átszellemülve próbálnak ihletet meríteni a környezetből, és látni érezni, mindazt amit a Mester láthatott és érezhetett annak idején. Igaz a párizsi és a barcelonai Picasso gyűjtemények a legnagyobbak, azért egy szerény múzeummal Malagán is tisztelegnek Picasso művészete előtt. Körülbelül 200 millió dollárra becsülik a malagai tárlat értékét, amelyet egyébként a festő szülőháza mellett, egy XVI századi palotában rendeztek be.

A városba készülő magyar utasoknak jó hír, hogy a Malév az augusztusi és szeptemberi járatok telítettsége miatt október végéig meghosszabbítja a malagai járat üzemeltetését. Egyszóval jegyfoglalás, csomagolás, nyaralás!

Szabó Kata