Napraforgós Dél-Alföld

2005.08.31. 11:53

Ahogyan Stephen Hawkins új világokat nyitott az elmémben, úgy varázsolta el lánylelkemet Rózsa Sándor is valamikor a nyolcvanas évek derekán. Korábban sosem hallottam olyan ízes magyar beszédet és sosem láttam olyan helyre kis menyecskét, mint Piros, és olyan hátaslovat sem, mint Pejkó. Lám, mi mindenre jó a tévé...A Szeged környéki betyárvilágot viszontlátni a maga valójában kimondhatatlanul jó érzés volt. Újraéltem azokat a régi tévénézős és pudingevős vasárnap délutánokat.

"Mán émmagam mög nem mondtam vón, hogy maga városon lakik. Ollyan peckesen ült a nyergön, hogy mán magát a jószágot irigyőtem mög he" - Ekképpen udvarolt a kovács ember a révbérpusztai lovasbázison, akinek a bókjára csak később reagáltam, mert azon igyekeztem, hogy ezt a mondatot úgy jegyezzem le, ahogyan az elhangzott. Ez a beszéd szinte zene volt.

Igaz, a Tisza már nem szőke, de az Alföldön ugyanúgy viszi a homokot a szél, mint évszázadokkal ezelőtt, a parasztházakat pedig ki tudja, hányszor meszelték már újra az új tulajdonosok. A Virág tanya döngölt padlóján sem kell már vizesnyolcasokat rajzolni a locsolóból, mert deszkával borították be, de Oliver és Daniela minden ízében megtartotta a ház eredeti arcát, néhány komfortos kiegészítéssel. Ők is, mint sokan mások Csongrád megyében, a falusi vendéglátást művelik.

Falusi vendéglátást az előírások szerint városban, illetve kiemelt gyógy- és üdülőövezetben nem folytathatnak a szállásadók. A vendégházak, tanyák és fogadók minősítése a nagy szállodákhoz hasonlóan 4-5 fokozatú. A minőséget azonban nem csillagban, hanem napraforgóban mérik.

A tanyák 4-5 kilométerre helyezkednek el egymástól, és az oda vezető földutak mentén keskeny akácsorok fogják a szelet. A nagy nyitott területek felett most is, mint mindig, gyorsan futnak a felhők. Ezek az apró vályogházak szinte védtelennek tűnnek a kemény tél, a forró nyár és a nagy viharok ellen. Sofőrünk is vészjóslóan tekintget az égre. A tanyasiak viszont pontosan tudják, hogy amikor a fák meghajlanak a széllel, és a levegőnek más illata lesz, akkor van itt az ideje behúzódni a vihar elől.

Bandi is megy egy próbakört a motoros sárkányrepülővel, hogy megbizonyosodjon, mennyire szeles az alsó légréteg. Bandi maga nyírja a szomszédos lucernatáblában a kifutópályának szolgáló néhány méteres sávot. Azt mondja, a sárkányrepülőzés egy végtelen szabadságérzet. Hajdanán a betyárok így érezhettek, amikor alkonyatkor nekilendültek egy vágtának a rónaságon.

Előző
Következő