Gleisenkirchenhez hasonlóan Dortmundban is mikrocsipek vették át a hatalmat a kohók felett. A Ruhr-vidék legnagyobb városában ma már sétálóutcák, éttermek és bárok váltják egymást és nem utolsó sorban a helyi Borussia stadionja is otthont ad a jövő évi vb meccseinek.

Az egykori szabadkereskedelmi városka, régen is olyan önbizalommal és összetartással rendelkezett, hogy ellenállt mindenféle hódító csapatok és idegen népek támadásainak. Túlélt minden kritikus időszakot, így a mai napig, méretének és gazdasági erejének köszönhetően a vesztfáliai térség legfontosabb városa maradhatott. Dortmund mára talán kissé megszelídült: több a kulturális program és a régióra jellemzően, több a technológiai újításra való igény és hajlam. A gazdasági kihívásokra, ügyesen reagálnak, rugalmasak, és jól kihasználják előnyös földrajzi fekvésüket, fejlett úthálózatukat. A helyiek leginkább a kiváló tömegközlekedésre a legbüszkébbek és arra a tervre, amelyet a városvezetés tűzött ki célul, jelesül, hogy Dortmund egy élhetőbb, barátságosabb város lehessen.

Rögtön megépítették a tartományi könyvtárat. A kölcsönözhető könyvek száma nem kevesebb, mint 1 millió kétszázezer. Kiderült, hogy az olvasói igények messze felülmúlják a várakozásokat, úgyhogy a belvárosban egyre másra megnyitottak a könyvesboltok. A dortmundi programajánlók is minden egyes napra kínálnak valamit, és leginkább a helyi közönségre számítanak, de nekünk turistáknak sok újat tartogatnak.

Ha például, elmegyünk a Vesztfáliai Filharmonikusok új koncerttermébe, ahol állítólag igazi mestermunkát végeztek a belsőépítészek és az akusztikai szakemberek. Egyszerűen jól szól a terem. A másik jópofa látnivaló a huszadik század érdekes művészeti alkotásait bemutató Museum am Ostwall.

Machesterhez és Sheffieldhez hasonlóan, az arculatváltást heves városrendezés is követte. Dortmundot is teljesen revitalizálták, és ma már úgy is ismert a város, mint Vesztfália "zöld metropolisza". A Német Nemzeti Rózsáriumot például még 1969-ben alapította a Német Rózsatársaság. Választásuk azért esett Dortmundra, mert a város emberemlékezet óta nagy kertészhagyományokkal rendelkezett. A rózsárium a parkosítás és a palántázás után 1972-ben nyitotta meg kapuit a dortmundiak előtt. Ugyanígy a Westfalen Parkban is hatalmas virágtengerek között sétálnak, kocoghatnak és sportolhatnak a helyiek.

A sport amúgy is népszerű a városban. Közel 140 ezer aktív tagot számlál a város hatszáz sportklubja. A lakossághoz viszonyítva tehát arányaiban minden negyedik ember sportklubtag. A város felmérése szerint a gyerekek hatvan százaléka már kisiskolás korában szervezett edzéseken focizik, úszik, vagy fut. Nagyszabású rendezvényeken a szülők rendszerint önkéntes munkát végeznek, ami egyébként egy népszerű tevékenység egész Németországban. A futball világbajnokságra, a FIFA előrejelzései szerint mintegy tizenötezer önkéntes állhat a focirajongók szolgálatába szerte Németországban.

Dortmundban sportrendezvényekre alkalmas stadionok a Westfalenhallen, Helmut Körnig Atlétikai Pálya, a Rote Erde Stadion és a Westfalenstadion. Ezek közül a leghíresebb a Westfalenstadion, a Borussia Dortmund otthona, amely az 1974-es futball világbajnokságra épült, és a leglátogatottabb német stadion. Egy szezon alatt ugyanis egymillió látogatója volt. Eredetileg 54 ezer férőhelyesre tervezték, de a felújítási munkálatok után bővítették, és mára 82 ezer ember befogadására alkalmas. A 2006-os játékok idejére úgy tervezik, hogy csak 66.981 helyet biztosítanak, de még így is a dortmundi lesz legtágasabb a tizenegy házigazda város stadionjai közül.

Emlékeztetőül:

Frankfurt: 48 132 férőhely

Gleisenkirchen: 53 804 férőhely

Hamburg: 51 055 férőhely

Hannover: 44 652 férőhely

Kaiserslautern: 41 170 férőhely

Köln: 46 120 férőhely

Lipcse: 44 199 férőhely

München: 66 016 férőhely

Nürnberg: 41 926 férőhely

Suttgart: 54 267 férőhely