Igaz, a tolerancia nem kerül semmibe, a világ legélhetőbb országában mindenre van idő és pénz. Kanada a továbbiakban is erősítené multikulturális országimázsát.

Aki idelátogat, nem az éghajlat miatt teszi. Mást keres, mint 42 fokot árnyékban. Jóllehet a nyár rövidebb, Kanadában is négy évszak váltogatja egymást ugyanúgy, mint nálunk az öreg kontinens belsejében. Nyáridőben a torontói turistákat a levegő magas páratartalma sokkolja. Mindez nagy részben az Ontario tó közelségének köszönhető, amely az Öt tó közül a maga 19 000 négyzetkilométerével a legkisebb.

A Huron, Michigan, Erie, Felső- és Ontario tavak a világ legnagyobb egybefüggő édesvízkészlete, és kimeríthetetlen örömforrás az itt élők számára. Vízi vidámparkok és parádék, horgászparadicsomok, vitorlástáborok, a közeli folyamokon vadvízi túrák, a merészebbeknek rafting. Az elmúlt években mégis a legnagyobb igény a tengeri kajak iránt mutatkozott, ami a vízi sportok és az ökoturizmus szerencsés találkozása, nem utolsósorban a nyári hónapok egyik legjövedelmezőbb vállalkozása. Ezrek hajóznak föl a Szent Lőrinc folyón a nyílt óceánig, hogy ott kajakba szállva látótávolságon belül élvezzék a púposbálnák társaságát. Kanadában valóban harsog a természet, de azért akadnak városi örömök is.

Észak-Amerika ötödik legnagyobb városa

A tó felől mindig friss levegő érkezik, és Toronto négyzetrácsos szerkezete miatt hamar keresztülfúj a városon. Ez télen átokként, nyáron megváltásként jön helyieknek és turistáknak egyaránt. Általában a metróaluljárókban sikerül mindenkinek új erőre kapnia. Nyáron tényleg felüdülés a légkondicionált szerelvényeken utazni. Sokan nem is sejtik, hogy micsoda kánikulák fordulnak elő Kanada legdélebbi városaiban.

Szóval a torontói metró olykor életmentő. És külön jó, hogy mozgássérültek is igénybe vehetik. A kerekes kocsival is megközelíthető állomásokon liftek szállítják a mozgássérülteket a peronokig. Ezeket a csodaelevátorokat a mai napig megbámulom, azonban még egyszer sem láttam, hogy illetéktelenek használták volna. Korábban úgy képzeltem, hogy egy 5 milliós nagyvárost keresztül-kasul szabdalnak a metróvonalak, ehhez képest Torontóban egy észak-déli és egy kelet-nyugati metróvonal létezik. A metró hajnalig, a buszok gyakorlatilag egész éjszaka járnak.

Forrás: [origo]

Torontó Észak-Amerika egyik legdinamikusabban fejlődő városa. A külvárosi területekkel együtt (Greater Toronto Area, röviden GTA) is csupán 5 millióan lakják. Chicago és New York után az egyik legfelkapottabb színházi és filmes város. A torontói nemzetközi filmfesztiválnak rendszerint magyar meghívottjai is vannak.

Ezenkívül hagyományosan bringás, hokis, vitorlás, görkoris, strandlabdás több ezer hektárnyi élő lombfelülettel büszkélkedő polisz. Bringásoknak külön jó, nemcsak azért, mert jók és sűrűn kiépítettek a bicikliutak, hanem mert az önkormányzat úton-útfélen elhelyezett a városban amolyan rögzített kültéri kerékpárpumpákat, vész esetére.

Alkoholt viszont csak éjjel 2-ig mérnek, és a bárok túlnyomó részében szeparált dohányzóhelyiségek vannak. Jó esetben. A dohányzás ugyanakkor nem divat, cigizni semmilyen hivatalban vagy áruházban nem lehet. A frekventáltabb szórakozóhelyeken viszont ún. "dress code" van érvényben, ami annyit tesz: a farmert és a tornacipőt mellőzzük.

A város nyugodt, a közbiztonság meglepően jó. Torontó köztudottan híres multikulturális város. Az itt élők több mint 150 különböző nyelven beszélnek egymással, a hivatalos nyelvek (angol, francia) mellett. Míg New York 43 százaléka, Torontó lakóinak 54 százaléka Kanadán kívül született, ha úgy tetszik, bevándorló. Minden nemzetnek megvan a maga tv- és rádióállomása, étterme, kulturális központja, mozija, temploma, fesztiválja, iskolája, lakónegyede, és bámulatra méltóan szervezik az életüket.

Torontóban nemcsak arra van mód, hogy a nemzetek elviseljék egymás különbözőségeit, hanem arra is, hogy megismerjék azt. A világfalu télen-nyáron zajos. Nem csoda, hiszen a Harbour Front a legalkalmasabb hely, hogy megtanulj egy-két dolgot az adott nemzet kultúrájából. Minden héten más nemzet képviselteti magát. Ilyenkor tánc- és népviselet-bemutatót tartanak, sőt helyben főzött nemzeti eledeleikkel megvendégelik az arra járókat. A világfalu egy nagy börze, még a járókelők is eldiskurálgatnak egymással.