Kedvenc sípályáink Európában

2005.11.07. 13:28

Ausztriában már évek óta keresik a magyar síelők kegyeit, és valójában Ausztria mindig is kedvelt téli üdülőhelynek számított idehaza. A magyar vendégéjszakák száma, például a Dachstein régióban tavaly, mintegy 40 százalékkal nőtt és elérte a 70 ezret. Ez a továbbiakban is arra sarkallja a síközpontok vezetőit, hogy újabb családi ajánlatokkal, diszkont árakkal, új programokkal, és változatos gasztronómiai kínálattal készüljenek az idei szezonra is. Külön jó hír, hogy az Ausztria 5 legnagyobb sírégióját jelentő (Ski Amadé) 25 településen, főszezonban egy hat napos síbérletet már 170 euróért is vásárolhatunk.

A Dachstein Tauern régióban december 8-án indul a szezon, amit hatalmas bulit rendeznek a helyiek. A menedékházak portáján már szeptemberben elkezdték hasogatni a tűzifát, mert szezonnyitás után a tűznek egészen húsvétig pattognia kell a kandallókban.

Dachsteinbe azért érdemes az idén ellátogatni, mert most elvihetjük azokat a haverokat, akiknek soha nem volt még a lábán léc. Mert esténként kiértékelhetjük a napi teljesítményünket a Sí EKG-val, és mert állítólag Dachsteinben a "legfinomabb a síelés".

A Gastein völgy kicsi, de annál családiasabb. A kistérséget jelentő 4 városka környékén feltörő 18 termálforrás (egyenként 37-41 Celsius fokos) biztosítja a fürdők, szállodák és a síelők igényeit. A falvak jellegzetessége, hogy a sípályákról egyenesen a fürdőkbe vezet az út. A legjobb vadásztörténeteket itt mesélik és a legfinomabb snapszot is itt kóstoltatják a síelőkkel. A helyiek büszkék, hogy hóágyúikat környezetbarát módszerrel üzemeltetik.

Karinthiában a rengeteg gyakorlópálya mellett, kutyaszánhúzó pályát és Natúraréna területén 42 klasszikus, dupla nyomvonalú sífutópályát is kiépítettek. A leghíresebbet a Mölltal-i gleccseren, ahonnan akár 3200 méterről is csúszhatunk, és már november 18-án indul a szezon. A kisebb-nagyobb versenyek mellett, a legnívósabb nemzetközi esemény a 2006-os női Sí Világkupa lesz a lesiklás és óriás műlesiklás számokkal.

Salzburger Sportwelt a hivatalos ADAC ranglista szerint a második legjobb sípályákkal rendelkező régió Európában.

Nagycsaládosoknak, nyugdíjasoknak, és hölgyeknek is lesz ajánlatuk az idei szezonra. Vannak itt családbarát lankák, fától mentes, magaslati pályák és carving terepek, komoly erőnlétet igénylő sípályák, mély hóval borított hegyoldalak és freeride területek, szórakoztató snowboard pályák, kivilágított sípályák, illetve izgalmas gyorsasági szakaszok.