Népszerű a gyilkosságtúra Amszterdamban

2005.11.07. 13:00

Alig lehet jegyet szerezni Amszterdamban a Van Aemstel Producties utazási iroda gyilkosságtúráira, amelyek keretében a turistákat az utóbbi időszak szenzációs alvilági leszámolásainak színhelyeire kalauzolják el.

A különleges témák iránt érdeklődő turistáknak az iroda eddig is szokatlan látogatásokat szervezett, például "Tea egy travesztitával" vagy "Séta a melegek közt" címen, az utóbbit kérésre láncos-bőrruhás idegenvezetővel.

A "Gyilkosságtúrára" (Liquidatietoer) 2004 decembere óta lehet befizetni. 30 euró (mintegy 7500 forint) ellenében a leglátványosabb alvilági leszámolások színhelyeire kalauzolják el az érdeklődőket, méghozzá kerékpáron.

Eddig heti négy-öt gyilkosságtúra jött össze, de miután néhány új leszámolás került a lapok címlapjára, az érdeklődés ugrásszerűen nőtt. A karácsonyi időszakban már 30-40 ilyen csoport indul, az irodának új kriminológus idegenvezetőket kell toboroznia.

A forgalmat növelte, hogy az elmúlt hét eleje óta három (igazi) gyilkosság történt, szerdán Amszterdamban egy alvilági kapcsolatokkal gyanúsított építési vállalkozó volt az áldozat, és a három leszámolás feltehetően egy alvilági gengszterháború része.

A gyilkosságtúra résztvevői a legkülönbözőbb rétegekből kerülnek ki, de sok közöttük a bűnügyek iránt érdeklődő jogász - közülük már több csoport verbuválódott. Szabadon választható kiegészítésként a gyilkosságvacsora, amelynek résztvevői falatozás közben detektívet játszanak, és Agatha Christie regényhőseinek módjára fejtik meg, ki volt a tettes.

Ezek az egyedüli megoldott gyilkossági esetek Amszterdamban - mondta ironikusan az AFP-nek Raoul Serrée, a túrákat szervező utazási iroda vezetője.