Napfényes iparváros kék-fehérben

2005.11.11. 20:24

Talán a németek sem gondolták komolyan, hogy egy egykori bányászvárosban, ahol néhány évtizede még a csákány volt a legfontosabb munkaeszköz, mára számítógép vezérlésű napenergiát hasznosító szolár technológia lesz az egyik bevételi forrás. Na és a foci, ugyanis itt székel Németország legnépszerűbb csapata, az FC Schalke 04, ráadásul a város a jövő évi vb egyik helyszíne.

Jóllehet Gelsenkirchen nevét már az 1100-as évekből megmaradt írásos emlékiratok is megemlítik, a város csak az 1900-as években indult fejlődésnek. Akkoriban bukkantak rá ugyanis a földkéreg alatt meghúzódó és kimeríthetetlennek tűnő ásványkincsekre. Tucatszám épültek a kohók, ipar negyedek, és később Gelsenkirchen Európa egyik legfontosabb szén és acél központjává vált. A kohókban felizzó vas, és a lobogó lángok miatt, csak úgy emlegették Gelsenkirchent mint az "ezer tűz városát."

A helyiek szerint a 2006-os futball világbajnokság jó esély ad a városnak arra, hogy végre megszabaduljon a "koszos iparváros" jelzőtől, és új korszakot kezdve bebizonyítsa a turistáknak, hogy Gelsenkirchen igenis egy modern, jól felszerelt, vidám kis város.

Mára az ócska füstös kohókat a legkorszerűbb környezetbarát technológiák váltották föl. A város egyre többet áldoz a napenergia hasznosítására, kutatásokra, és a szolár technológia népszerűsetésére. Úgyhogy a szénkitermelés lassú megszűnésével, nemcsak az iparágnak áldozott le, de a régi bányásztörténetek is megmaradtak a viccek és kabarék világában, meg talán egy kicsit a város ma már romantikusnak tűnő múltjában.

Foci, foci és foci

A sörön és a közös romantikus múlton kívül talán az egyetlen dolog, ami összehozza a helyieket, a foci. A Bundesligában is szereplő helyi csapat az FC Schalke 04-nek összesen már öt (négyszeres német és egyszeres UEFA) kupagyőzelme van. Számos támogatón kívül a csapat több tízezer rajongót tart nyilván, akik - ha nem férnek be a 61 ezer férőhellyel rendelkező hipermodern Arena Aufschalkéba - hétvégenként a város hetven klubjának kivetítőjén kísérik figyelemmel a német bajnokságot. Kétségtelenül ez Németország legnépszerűbb futballcsapata.

Gelsenkirchen alig háromszáz ezres lakossága tehát örömmel tekint előre a jövő évi futball világbajnokságra, ami minden bizonnyal nagy buli lesz a város számára. Azért is készülnek annyira, mert Gelsenkirchen ötven kilométeres körzetében hat és félmillió ember lakik, akikre a jövő évben úgy tekintenek, mint potenciális látogatóra. Különösen azért, mert Dortmund - a mindenkori nagy ellenfél - alig félórányira található, továbbá Köln egy óra alatt elérhető.

Előző
  • 1
  • 2
Következő