A karácsonyi bevásárló utak lényege, hogy a turisták minél kevesebbet költsenek az alapszolgáltatásokra, a repülőre és a szállásra, viszont ha megérkeznek a világ nagy bevásárló városaiba, költsenek annyit, amennyit csak tudnak. Az utóbbi években nemcsak a brit, és holland utasok mentek a tengerentúlra karácsonyi bevásárlást intézni, hanem mi magyarok is elindultunk.

Milánót nem kell bemutatni. A lombardiai divat-fővárosban az olaszok nagyritkán engedményeket is tesznek az amúgy méregdrága Gucci, Prada, Dolce&Gabbana konfekcióból. A legjobb üzletek az úgynevezett divatháromszögben helyezkednek el a Dóm tér, a Scala tér és a San Babila tér között. Itt a Montenapoleone utcában, a Vittorio Emanuele és Manzoni utcában a legjobb tervezők üzletei mind megtalálhatók.

Ha kicsit kevesebbet szeretnének költeni, érdemes a Vercelli Avenuet, vagy a Buenos Aires Avenuet választani. Igazi minőségi bőr cipőket pedig Via Belfiore-n vehetünk. A milánói bevásárlásokat érdemes úgy intézni, hogy hétfő után érkezzünk. Az üzletek ugyanis a hét első napján délelőtt általában zárva tartanak. Az élelmiszerboltok pedig hétfő délután húzzák le a rolót.

Észak Olaszországban Babbo Natale (Télapó) már December 13-án kiosztja az ajándékokat, úgyhogy a szülők nagybevásárlása december első hetében zajlik. Szerencsére a turisták általában csak december második hetében kezdik meg a nagy vándorlást a világ nagyvárosaiba, így Milánóba is.

Amszerdami csütörtök

Amszterdamban a csütörtök a legjobb nap a vásárlásra. Koopavondkor, azaz vásárlóestén, amikor az üzletek este 21 óráig tartanak nyitva, a gyalogos övezetben Nieuwendijk-Kalverstraat környékén szabályos tömeg hömpölyög. Az amszterdamiak előzékenyek, úgyhogy tapasztalt karácsonyi vásárlók szerint itt egyáltalán nem stresszes a shoppingolás.

A Dam tér túloldalán folytatódik a bevásárló utca. Ne tévesszen meg senkit, hogy innen már Kalverstraat-nak nevezik. Itt végeláthatatlan cipő, táska, ajándék és világhírű sportmárkák szalonjai sorakoznak. Szintén a Dam tér közelében (Rokin) az egykori kereskedőház épületében lehet a legjobb vásárlásokat bonyolítani, persze csak azoknak, akik szeretik a antik dísz és használati tárgyakat, régi csecsebecséket. Luxus márkákért csakis a Pieter Cornelisz Hooftstraat-ra menjünk.

Ha valaki a plázákat részesíti előnyben, keresse fel a Magna Plazát (Nieuwezijds Voorburgwal, a Dam tér mellett) vagy a Kalvertorent (a Kalverstraat-on)! Vicces de itt a Kalverstraat-i virágpiacon sokan még a jövő tavaszi tulipánhagymákat is megveszik, tudva azt, hogy a virághagymák és gumók szabadon ki-be szállíthatók a repülőkön.