Szlovákiában a legolcsóbb a családi síelés

2005.11.29. 11:14

Az igazi tél beálltával kezdhetjük végső formába önteni sítúra elképzeléseinket. A téli szabadság megtervezésekor, nem árt számolgatni és időt fordítani arra, hogy minden szempontból a legmegfelelőbb helyet válasszuk ki. Az alábbiakban három szomszédos ország, három családi síterepét hasonlítjuk össze, elsősorban a költségek szempontjából.

A téli sítúra megtervezésekor több szempont figyelembe vételével döntsünk a végső helyszínt illetően! Egy négytagú, kétgyermekes családot alapul véve, olyan helyet célszerű választani, ami viszonylag rövid utazással elérhető, a szállás lehetőleg közel van a pályákhoz és minél nagyobb a programkínálat a gyerekek részére is. Ha ezekkel megvagyunk és nagyjából belőttük a célpontot, kiválaszthatjuk a pénztárcánknak megfelelő panziót, vagy szállodát. Ennél a pontnál is érdemes időt szakítani a választásra, ugyanis a legtöbb síterepen van kifejezetten családbarát szálláslehetőség, ahol jelentős kedvezményekre számíthatunk a gyerekek után. Indulás előtt szerezzük be a szükséges biztosításokat, vásároljuk meg az autópálya matricát és ettől kezdve, már tényleg csak a pihenésre koncentrálhatunk. Nézzük, mennyiből jöhet ki egy szlovákiai, egy szlovéniai és egy ausztriai családi síhét.

Szlovákia: 238 ezer 4 főre

Ha Szlovákiát választjuk, a kis távolság miatt valószínűleg megmenekülhetünk a félóránként bekövetkező "Apu álljunk meg, pisilni kell!" típusú élményektől, arról nem is beszélve, hogy a benzin- és autópálya költségek is ebben az irányban a legalacsonyabbak. Kis szerencsével, még a határtól legtávolabb eső síközpontot is megúszhatjuk egy tankolással és autópályát is csak Chopok és a Magas-Tátrában található síterepek eléréséhez kell igénybe vennünk Rózsahegy és Liptószentmiklós, illetve Poprád között. Igaz, ehhez mindenképpen meg kell vásárolni a kétszer egynapos, 250 koronába kerülő autópálya-matricát. Ha tehát egy átlagos fogyasztású, középkategóriás autóval indulunk síelni, mondjuk az Alacsony-Tátra északi oldalán lévő Chopok síterepre, 10-12 ezer forintot kell számolnunk a tankolásra, az autópálya-matricákra pedig összesen, mintegy 3200 forintot kell költenünk.

A sípályák közvetlen közelében, egy kétcsillagos családi hotel, személyenként kevesebb, mint 48 ezer forintba kerül félpanziós ellátással. A 12 éven aluli gyermekeknek féláron kínálják a szolgáltatást, a 3 éven aluliaknak pedig ingyen.

Egy hatnapos felnőtt síbérlet, a Chopokon 3640 szlovák koronába kerül, ez kb. 23.800 forintnak felel meg, míg a gyermekek síbérlete 2400 koronába, kb. 15.700 forintba kerül.

Ezek alapján, a teljes út az útiköltséggel, szállással, síbérlettel együtt, a négytagú család számára 238.200 forint, költőpénz és biztosítás nélkül.

Előző
Következő