Brazil kampány a szexturizmus ellen

2006.01.14. 15:07

Brazília nyolc nagyvárosában indult kampány a szexturizmus ellen: plakátokkal figyelmeztetik az odaérkező külföldieket, hogy a fiatalkorúak szexuális kihasználását a törvények ugyanúgy börtönbüntetéssel sújtják, mint azokban az országokban, ahonnan érkeztek.

A plakátokon egy férfi látható a rács mögött, a rajta lévő szöveg pedig így szól: Aki szexuálisan visszaél egy gyermekkel, börtönbe kerül. Itt, vagy saját hazájában. A kampány célja eloszlatni az ide érkező szexturistáknak azt a meggyőződését, hogy itt bármit büntetlenül tehetnek" - mondta el az AFP-nek Marcos Dias, a szerdán kezdődött akciót szervező, Visao Mundial nevű nem-kormányzati szervezet szóvivője.

A figyelmeztető falragaszok Sao Paulo, Rio de Janeiro, Belo-Horizonte, Recife, Fortaleza, Salvador, Belem és Manaus utcáin tűntek fel. A szállodákban és a repülőtereken hasonló tartalmú brossurákat adnak át az érkező külföldieknek.

Egy nemzetközi felmérés szerint a brazíliai, thaiföldi és fülöp-szigeteki szexturizmus a világon kizsákmányolt gyermekek és serdülő korúak mintegy 10 százalékát, mintegy százezer főt érint. Brazília szegény észak-keleti része ennek a fajta turizmusnak egyik fő célpontja. A Visau Mundial keresztény emberbaráti szervezet ezért indította meg 300 ezer dollár (több mint 61 millió forint) költségű kampányát.

A Brazíliába érkező szexturisták zöme 20-40 év közötti olasz, portugál, holland és amerikai férfi. A február végén esedékes híres riói karnevál közeledtével a hatóságok erélyesebben lépnek fel a turizmus e válfaja ellen.