Utazási ötletek Valentin-napra

2006.01.16. 13:14

Az utóbbi néhány évben Magyarországon is egyre nagyobb kultusza van az angolszász országokban évtizedek óta népszerű Valentin-napnak. A szokásos virágok és hülye lufik helyett kedveskedjünk párunknak egy kellemes hétvégi pihenéssel idehaza vagy külföldön! Néhány a lehetőségek közül.

A február 14-i Bálint-nap sokak szerint ciki, mások teljesen feleslegesnek, nyugatmajmolásnak tartják, ennek ellenére a párban élők többsége ilyen-olyan formában megemlékezik e jeles napról, még ha mások előtt ezt titkolja is. A csillogó-villogó értelmetlen ajándékok helyett nemcsak szívünk választottjának, de magunknak is jót teszünk, ha fogjuk magunkat és - kihasználva a mellékszezon adta árelőnyöket - elutazunk valahová, végre kettesben.

Lévén a síszezon kellős közepe pont erre az időszakra esik, ráadásul az ünnepek utáni időszak, amúgy sem az utazások kiemelt időpontja, olyan helyekre juthatunk el viszonylag kedvezőbb árakon, ahová később, tavasszal már sokkal nagyobb összeget kell leszurkolnunk. Ilyenkor a legtöbb szállodai szolgáltatáshoz olcsóbban juthatunk hozzá, sőt a szobaárak mellett nem ritkán egyéb kedvezményt, ajándékot kaphatunk, akár egy vacsora formájában, vagy a hotel egyébként fizetős részlegeinek ingyenes használata révén.

Az év egészére is elmondható, de ilyenkor különösen népszerűek a romantikus kastélyszállókban töltött hétvégék, illetve az európai nagyvárosok, elsősorban Róma és Párizs. A Tolna megyei Hőgyészen található kastélyszálló például kiváló célpont lehet egy párnapos pihenésre. Az Apponyi család egykori uradalmi központja ma az egyik leghíresebb kastélyszálló, ahol igényes wellness-szolgáltatásokkal várják a vendégeket. Az elegánsan berendezett szobákban fürdőszoba, wc, minibár, televízió áll a vendégek rendelkezésére, a szálloda wellness-részlegében feszített víztükrű medence, gyógyvizes medencék, fény és illatterápiás szauna és gőzkabin várja a felüdülni vágyókat. A Valentin napi csomag félpanziós ellátást, 2 éjszakai szállást és egyszeri ingyenes kényeztető masszázst is tartalmaz.

Róma, Párizs, Bali, Mexikó

Ha valaki nem elégszik meg egy belföldi programmal, elkápráztathatja kedvesét egy európai városlátogató kirándulással is. A romantikus túrára legalkalmasabb két helyszín természetesen az olasz és a francia főváros. Négy nap alatt persze nem jut elég idő mindenre, de a legfontosabb látnivalókat így is megnézhetjük és jut idő egy kis céltalan sétálgatásra, vagy vásárlásra is. A városnéző túrák részvételi díjaiban a 3 csillagos szállodai elhelyezésen felül a repülőjegy ára is szerepel, illetve a repülőtéri transzfer díja is. Fontos tudni, hogy a legtöbb ajánlatban az egyik fapados légitársaság járatával érkezünk meg Rómába és a repülőtértől még jó egyórányi buszút vár ránk, míg kiszállhatunk a Termini pályaudvarnál. A legtöbb szálloda a pályaudvar környékén helyezkedik el, ezek olcsó, egyszerű, de tiszta és színvonalas alapszolgáltatást nyújtó tipikus turistahotelek.

A másik kiemelt Valentin napi célpont Párizs. Ide is viszonylag jó áron juthatunk el, egy 4 napos/3 éjszakás városlátogatás 90 ezer forint körüli összegért megkapható, amiben a repülőjegyen, a 3 éjszakai szállodai elhelyezésen és a reggelin kívül a repülőtéri transzfereket és a magyar idegenvezetős 2-3 órás városnéző túrát is tartalmazza. A kiránduláson Párizs legszebb nevezetességeit tekinthetik meg a részvevők, a Concorde teret, a Louvre-t, a Notre Dame Katedrálist, a Bastille teret, a párizsi Operaházat, a Sorbonne egyetem épületét, a latin negyedet, de természetesen kihagyhatatlan a Luxemburg Palota és kert, az Eiffel torony, a Diadalív és a Champs Elysées is. A párizsi hosszú hétvége remekül kiegészíthető egynapos, vagy félnapos kirándulásokkal a főváros környékére. Ezeket akár egyedül is lebonyolíthatjuk, de be is fizethetünk rájuk. Ennek hátránya, hogy alkalmazkodnunk kell a buszon ülő társainkhoz és lehet, hogy nem jut elegendő idő egy-egy látnivalónál. A legnépszerűbb félnapos kirándulás a közeli Versailles-ba, az egykori királyi központba vezet, de befizethetünk 12 órás túrára is a Loire menti kastélyokhoz.

Az európai nagyvárosokon kívül drága, egzotikus utazást is választhatunk szép számmal. Ezek természetesen hosszabbak, 1-2 hetes utak, ennek megfelelően az áruk is jóval magasabb. Aki igazán el akarja bűvölni kedvesét, elviheti például egy kéthetes álomutazásra az indonéziai Bali szigetére. Egy ilyen utazás 250 ezer forintnál kezdődik személyenként, de ebben az összegben a repülőjegy ára is benne foglaltatik. A legtöbb ilyen utazás csak a nyaralásról szól és általában a szállodai szolgáltatásokért fizetett díj tölti ki a részvételi díjat, de érdemes megfontolni, hogy ha már egyszer egy ilyen távoli vidékre vetődtünk el, nézzünk is körül a helyen. A nyaralást érdemes tehát kiegészíteni egy-kétnapos túrákkal a szigeten.

Hasonlóan egzotikusak még drágábbak, de egyre népszerűbbek a tengeri luxus-hajóutak. A legkedveltebbek a Karib-tenger térségét és Mexikó partvidékét bejáró utak. Egy nagyjából 2 hetes út Kubába és a Karib-szigetekre személyenként közel 400 ezer forintba kerül, teljes, all inclusive ellátással, repülőjeggyel együtt. Ezek a hajók nemcsak egy luxus szálloda minden kényelmét és szolgáltatását kínálják az utasoknak, hanem számtalan sportolási és szórakozási lehetőséggel is várják a vendégeket. A hajó felszereltségének köszönhetően az út ideje alatt el sem kell hagyni a hajót, már ha valaki meg bírja állni, hogy ne tegyen egy sétát Havanna ódon utcáin, vagy a Kajmán-szigetek egyikén ne szálljon ki egy jó kis napfürdőzésre.