Sör, bunyó, csajok - hétvégi turisták keleten

2006.02.03. 9:40

Az utóbbi két évben a fapados járatok indulásával és főleg Magyarország 2004-es uniós csatlakozását követően Nyugat-Európában már-már nemzeti sporttá vált az ún. stag-weekend, az agglegény-hétvégéken való részvétel. Ezeknek a 2-3 napos, valamelyik európai városban zajló rendezvényeknek azonban már vajmi kevés közük van a hagyományos, esküvő előtti utolsó nagy baráti összejövetelhez.

Ha egy átlagos péntek, vagy szombat este a belváros bármely pontján sétálgatunk, legkevesebb 10 perc alatt bizonyosan szembetalálkozunk néhány, az időjáráshoz képest feltűnően alulöltözött, láthatóan tökrészeg és ennek megfelelően jó hangos angol, ír vagy olasz fiatalok csoportjával. Ők a hétvégi agglegény-turisták. Számuk az utóbbi időben az egekbe szökött, szinte nincs olyan kocsma, vagy bár, ahol ne lenne belőlük néhány.

A nyugati-európai utazásszervezők néhány éve remek érzékkel ismerték fel a kelet-európai nagyvárosokba indított fapados járatokban rejlő lehetőségeket. A városonként napi 3-4 járatot és a kelet-európai árszínvonalat kihasználva az utazási irodák olyan áron kínálják az 1-2 éjszakás programokat, amit már az alacsonyabb jövedelmű nyugat-európaiak is könnyen megengedhetnek maguknak.

A hétvégi programok rendszerint könnyű szórakozást ígérnek a résztvevőknek, bár kínálnak kiállításokat, vagy színházi előadásokat látogató hétvégéket is. Az árba rendszerint a két éjszakai szálás tartozik bele, többnyire egyszerű 3 csillagos szállodákban reggelivel, illetve valamilyen aktív program, ami a gokartozástól kezdve a lovagláson és a golfon át egészen a futballmeccsek látogatásáig terjedhet, de létezik egy a külföldieknek egzotikus, nekünk természetes program is, amikor régi Trabantokkal járják be a várost a vállalkozó kedvű turisták. A repülőjegyet viszont külön kell megvennünk.

A nagyobb baráti társaságok körében népszerű programok csúcspontja természetesen a péntek, vagy szombat esti szórakozás egy bárban, diszkóban, az esetek többségében hatalmas mennyiségű alkohollal kiegészítve. Másnap pedig egy jóleső fürdő vagy masszázs szerepel a programban, hogy minél hamarabb kiheverjék az előző esti fáradalmakat és másnap újult erővel állhassanak munkába valahol Birmingham külső kerületeiben. A hétvégi kikapcsolódás természetesen nem kizárólag a férfiak kiváltsága, hasonló jellegű hétvégék nők részére is léteznek (hen weekend), amelyek persze a kocsmázás helyett kicsivel több wellness-programot, vagy kozmetikai kezelést tartalmaznak.

A brit fiatalokat elsősorban az olcsó szolgáltatások csábítják Kelet-Európába. Itt egy hétvége alatt sokkal kevesebb pénzből kijönnek, mint otthon, ráadásul a fontjaikért és euróikért sokkal színvonalasabb szolgáltatásokat is kapnak. A legnépszerűbb célpontok a kelet-európai régióban Prága és Budapest, de egyre inkább feljövőben vannak a Balti államok, Litvánia és Észtország, de Szlovákiát és Szlovéniát is sokan választják.

Becslések szerint Prágába például az idei évben nem kevesebb, mint 1200 csoport érkezik az agglegény hétvégékre, és bár a Budapestre látogatók száma ettől még elmarad, a magyar főváros hangulata, szórakozóhelyei, fürdői és nem utolsó sorban a magyar konyha ízei már most jól ismertek a britek körében.

A többnyire a fapados légitársaságok weboldalain keresztül foglalható programokat természetesen Nyugat-Európában is kínálnak az utazóknak, így akár Magyarországról is részt vehetünk mondjuk egy olcsó bórkóstoló hétvégén Toszkánában, vagy kényeztethetjük magunkat Barcelonában egy wellness-hotelben. A rövid hétvégékre ugyanolyan elv szerint foglalhatunk helyet magunknak, ahogyan a fapados járatokra. Minél korábban döntünk, annál olcsóbban juthatunk a programhoz. Ennek ellenére érdemes figyelni a weboldalakat akár néhány nappal a tervezett indulás előtt is, mert mindig akadnak speciális ajánlatok, akciók.

Előző
  • 1
  • 2
Következő