Bajorországban még őrzik azt a levelet, amelyet II. Lajos, bajor király írt kastélyálmairól Wagnernek a kor ünnepelt zeneszerzőjének. Az ebben összefoglalt monumentális vágyálmok az épülő palotáról, tulajdonképpen egytől egyig valóra váltak. Ez lett Neuschwanstein vára, a világ hét új csodájának egyik lehetséges jelöltje.

Lajos olyan lakóhelyet képzelt magának, amelybe három éven belül beköltözhetne és minden német kastélyok legotthonosabbikát rendezik be a számára. Az uralkodó továbbá olyan égbetörő tornyokat álmodott, ahonnan "már a mennyország levegőjét, lehet beszippantani".

A Neuschwansteint építtető II. Lajos, a szemközti Hohenschwangau várában nevelkedett és később innen járt ellenőrizni épülő kastélyának a munkálatait. Mivel a két vár pontosan szemben van egymással, így gyönyörű kilátás nyílik az egyik ablakából a másikra.

Az építészek szerint is egyedülálló Neuschwanstein vára valójában egy kopár szirtre épült mesevár, amely Walt Disneyt is megihlető formában lebeg a Bajor Alpok egyik völgyében. A vár belső terét aranyozott faburkolású falak, színpompás mintás márványtalapzatok, kandallók, olajfestmények teszik változatossá. A majolikával ékesített plafonról fából faragott csillárok lógnak. A szentélyek falait neogótikus stílusban faragott tölgyfával borították. A termek festményein többször is Szent Lajos látható.

Bizánci, mór, gótikus és barokk stíluselemeket felvonultató helyiségek keverednek az épületben. A Dalnokok terme, a Trónterem, a Hálószoba, mind egytől-egyig építészeti és lakberendezési csoda az 1800-as évek végéről. A hálószobában például II. Lajos hatalmas neogótikus ágyát 15 mesterember faragta 4 éven át, a konyhában pedig hideg meleg vizes rendszer és étellift is működött, de volt még telefonos összeköttetés, fűtés, és abban a korban teljesen szokatlan méretű ablakokkal látták el a helyiségeket. A kastély közel húsz éven át, 1864 és1884 között épült, óriási deficiteket okozva a kincstárnak.

II. Lajos rajongott Richard Wagnerért, valójában a mecénása volt. A történészek szerint a zeneszerző akaratlanul is olyan hatással volt II. Lajosra, hogy uralkodó szinte Wagner gondolatvilágában élt. Így alkotta meg a totális, minden művészeti ágat igénybevevő műalkotását: Neuschwanstein várát.

Az épület ma a leglátogatottabb európai kastélyok egyike. Évente 1.3 millió turista kíváncsi, az ódon falakra, az elvágyódó, letűnt mesevilágok, és romantikus hősök ihlette megvalósult álomra.