Ausztria és a világ idén ünnepli Mozart születésének 250. évfordulóját. A zeneszerző 1756-ban épp a mai napon zületett és ez alkalomból hivatalosan is megkezdődik a 2006-os Mozart-év. Világszerte ünnepségeket és koncerteket rendeznek, Mozart szülővárosába, Salzburgba pedig turisták tízezreit várják a programokra.

A legenda szerint Mozart életének 36 évéből mintegy tizet utazgatással töltött. Barangolásainak során közel kétszáz európai várost keresett fel, de idén turisták tízezrei kelnek útra az ő kedvéért, hogy ellátogassanak a nagy zeneszerző hazájába, Ausztriába, azon belül is szülővárosába, Salzburgba.

A város ugyanis idén ünnepli Mozart születésének 250. évfordulóját és e jeles alkalomból kulturális események sorát rendezik Ausztria-szerte. A nyáron, július 21.-től augusztus 31.-ig megrendezendő Salzburgi Fesztiválon bemutatják a zeneszerző mind a 22 operáját, és az év során mintegy 260 koncertet és 55 misét tartanak a mester tiszteletére a városban. Mozart születésnapján, január 27-én pénteken, pedig nagyszabású ünnepséget tartanak, amelyre nemzetközi előkelőségeket és politikusokat is várnak.

Mozart salzburgi szülőháza ma múzeumként működik, nem csak a zeneszerzői működéséhez köthető emlékek láthatók, de apró személyes tárgyak is. Egy csomag kártya, amivel a mester utazásai alatt játszott, hegedűhúrok, mellénygombok, egy hajtincs, a hegedű, amelyen játszani tanult, vagy egy 1764-ben, 8 éves korában készült szerzeményének eredeti darabja.

A világ minden pontján élő elvakult Mozart-rajongóknak természetesen nem kell Salzburgig utazniuk, ha az évforduló kapcsán valamilyen koncertre szeretnének ellátogatni, bár nekünk magyaroknak kifejezetten közel van az osztrák város. Európában Prágában, Párizsban, Berlinbe és Londonban rendeznek eseményeket az évforduló tiszteletére, de New Yorkban is koncertekkel emlékeznek meg a valaha élt egyik legnagyobb zeneszerzőről. Pénteken a Metropolitan Opera a Varázsfuvolával tiszteleg Mozart előtt, a New York-i Filharmonikusok pedig egy háromhetes "Mozart varázslata" című produkciósorozattal készültek az eseményre.

Bécsben a születésnap alkalmából újra megnyitják azt a gyönyörűen felújított házat, ahol Mozart a Figaro Házassága című operáját írta. Az Osztrák Nemzeti Könyvtár kiállítja a ritkán látható eredeti, kézzel írott példányát a Requiemnek, amelyből Wolfgang Schüssel kancellár egy másolatot ajándékozott XVI. Benedek pápának.