Ceausescu-nosztalgia és turizmus

2006.01.30. 8:20

Ami egykor vérfagyasztó valóság volt, ma groteszk látványosság: ennyi maradt az egykori kommunista rendszerből a diktátor és felesége, Elena kivégzése után több mint másfél évtizeddel. Az önkényúr kultusza ma Drakuláéval vetekszik, s van, aki ebből remek üzletet csinál.

A diktátor emlékét például Dinel Staicu craiovai üzletember váltotta nem is olyan apró pénzre. Neki van miből emléket meríteni, hiszen a Ceausescu-rendszer idején rendőrtiszt volt. A Podari nevű olténiai faluban létrehozta a Román Szocialista Köztársaság parkját, amelyet sikerült "közérdekű beruházásként" eladnia a közönségnek, és az adóhivatalnak is. Bárki megcsodálhatja itt a megannyi szocialista giccset, - főként szobrokat - amelyekkel a diktátor-házaspár éltette saját magát éveken keresztül.

A megtollasodott ex-milicista saját tévéállomással is rendelkezik Craiován. E csatorna külön megemlékezett január 26-án a szocialista Románia első és utolsó elnöke születésének 88. évfordulójáról. A többórás műsorban a nézők kiadós képsorokat láthattak a diktátor-házaspár libanoni és amerikai látogatásairól, s az egykori román közszolgálati televízió születésnapi díszműsoraiból.

A Ceausescu-féle titkosszolgálat, a Securitate egyik volt embere ugyancsak multimilliomossá vált e kultusz nyomán: kapcsolatai révén rátette a kezét a temesvári Ceausescu-villára, az egykori kommunista párt luxusszállójára. A kor szavára hallgatva persze Hotel Internationalra keresztelte át az ingatlant. Az elmúlt tizenhat esztendő során lakott már benne több volt román államfő és miniszterelnök, és számos magas rangú külföldi vendég.

A tulajdonos most több millió eurós ráfordítással ötcsillagos szállóvá akarja átpofozni a városi parkban található villát. A háromszobás volt elnöki lakosztályt újra szocialista stílusban rendezik be, s benne közszemlére teszik a giccses ízlésű diktátor-házaspár dísztárgyait is, hogy legyen miben gyönyörködni a különlegességre vágyó, vastag pénztárcájú nyugati turistáknak.