Kétszáz évvel ezelőtt majdnem lebontották a Kheopsz piramist, hogy köveit felhasználják egy duzzasztógát építéséhez.

Az Al-Ahram című vezető egyiptomi napilap az ország öntözési kultúrájáról tett közzé dokumentumokat kedden. A mindeddig kiadatlan iratokból kiderült, hogy Egyiptom egykori uralkodja, Mohamed Ali kis híján leromboltatta a Kheopsz-piramist.

Mohamed Ali, a modern Egyiptom megteremtője, 1805 és 1845 között uralkodott, számos újítást hajtott végre a közlekedés, az oktatás, illetve a mezőgazdaság területén. Egy francia mérnököt bízott meg azzal, hogy a piramis gigantikus kőtömbjeit felhasználva építsen védőgátat a Nílus mentén.

A Linan nevű mérnök az akkori francia konzul segítségével mindent megpróbált elkövetni annak érdekében, hogy Mohamad Alit eltérítse eredeti szándékától és megmentse a piramist. Az uralkodó azonban csak azután állt kötélnek, amikor a mérnök meggyőzte, hogy lényegesen kevesebb pénzbe kerülne az építkezéshez közelebbi helyszínről hozatni köveket.

A Kvanatir-gát végül a selhani bányák köveiből épült fel, és ma is a helyi turizmus egyik leglátogatottabb célpontja. A 147 méter magas Kheopsz-piramis egészen a tizenkilencedik századig a világ legnagyobb épülete volt, és mindmáig Egyiptom egyik legnagyobb turisztikai attrakciója.