Megújul az egri Török Fürdő

2006.02.07. 13:57

A tervek szerint 2008 végére megújul és megnyílik az idegenforgalom számára az eredetileg a XVII. században épült egri Török fürdő - jelentették be hétfőn sajtótájékoztatón Egerben.

Ezzel párhuzamosan, a gyógyászati kezelések helyszínének kiváltása érdekében kibővül a Reumakórház épülete; eddig ugyanis a Török fürdő az intézménybe beutaltak számára volt fenntartva - mondta Merczel József, a Heves Megyei Önkormányzat alelnöke.

A rekonstrukció 780 millió forintos költségeihez, várhatóan 470 millió forint támogatást nyújt pályázat alapján a Magyar Turisztikai Hivatal, 110-110 millió forinttal járul hozzá a megye, illetve Eger városa és 90 millió forinttal az egri strandokat üzemeltető Eger Termál Kft.

Szántósi Rafael, Eger gazdasági kérdésekért felelős alpolgármestere azt hangsúlyozta, hogy a város jelentősen elmaradt a közeli nagyvárosokhoz, például Miskolchoz, vagy Debrecenhez képest a fürdők fejlesztése területén. Ebben a helyzetben döntöttek a pályázat támogatása mellett, hiszen a Török fürdő megnyitásával egyedülálló attrakcióval bővül a település turisztikai kínálata.

Kaszab Ákos a rekonstrukció tervezője arról szólt, hogy a Reumakórház épülete a jelenlegi 500 négyzetméterről 916 négyzetméterre bővül és új, a Török fürdő szolgáltatásait kiváltó gyógyászati részleg épül. Az 1610 és 1617 között épült fürdőben jelentős gépészeti rekonstrukcióra kerül sor, a szolgáltatások bővítése érdekében.

Az öt medence mindegyikében különböző hőmérsékletű vizet találnak majd a látogatók, száraz és nedves gőzfürdő, illetve masszázstér kerül kialakításra. A 250 négyzetméteres tetőtérben pedig szaunát, kondicionáló termet alakítanak ki.

Bereczki László a Reumakórház főorvosa hangsúlyozta, hogy a Török fürdő alatt feltörő víz az ország legaktívabb radioaktív forrása. Radon tartalma miatt fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és közérzetjavító hatású - mondta a főorvos.

A beruházás keretében egyébként 40 millió forintos eszközfejlesztésre is sor kerül a kórházban, illetve a fürdő rekonstrukciója nyomán 15 új munkahely jön létre. A tervek szerint 2008 végére megújul és megnyílik az idegenforgalom számára az eredetileg a XVII. században épült egri Török fürdő - jelentették be hétfőn sajtótájékoztatón Egerben.