Donovaly, a magyarok síparadicsoma

2006.02.22. 18:44

Télen síelni, az év további részében pedig kirándulni szeretne? Keresve sem lehetne megfelelőbb helyet az Alacsony-Tátra egyik gyöngyszeménél. Utunk során Donovalyt fedeztük fel, a szlovák síparadicsom Magyarországhoz való közelsége miatt rengeteg honfitársunkat vonzotta. Síeltünk, sétáltunk, árakat vizsgáltunk.

Nézze meg galériánkat!

Manapság már nem számít feltétlenül luxusnak, ha egy család úgy dönt, síelni indul. Főleg, ha szlovákiai célpontot választ, például Donovalyt, amely egyrészt közelsége, másrészt az olcsóbb árért kapott minőségi szolgáltatások miatt az egyik legvonzóbb síterepnek számít a magyarok körében.

Budapestről három óra alatt megközelíthető az üdülőparadicsom: a 2/A jelzésű úton Parassapuszta irányába haladva 80 km alatt elérhető a határ (a határon van pénzváltási és autópályamatrica-vásárlási lehetőség, utóbbira Zólyom és Besztercebánya között van szükség, ára mindössze 150 szlovák korona).

Ipolyságtól (Sahy, a határátkelő neve a szlovákiai részen) Zólyom (Zvolen) felé kell venni az útirányt, Balassi Bálint szülőhelye után Besztercebánya (Banska Bystrica) következik, onnan pedig már alig 20 km Donovaly. (Az utolsó szakaszon hóláncra is szükség lehet!)

Donovaly a Nagy-Fátra és az Alacsony-Tátra határán fekszik, a különböző nehézségű pályák 900 és 1360 méteres tengerszint feletti magasságon várják a síelni vágyókat. A település (amely a Besztercebánya-Rózsahegy főútvonal mellett fekszik) elődje, számos kis falucska már a 17. században megtalálható volt ezen a területen, közigazgatásilag a besztercebányai bányák fennhatósága alá tartozott, az első írásos dokumentum 1710-ből említi nevét. A második világháború alatt partizánok és menekültek húzódtak meg a hegyek között
 
A falu minden évszakban páratlan látványt nyújt. A túraútvonalak télen sípályákká változnak, nagy előny, hogy a füves lejtőknek köszönhetően már viszonylag kevés hó esetén is kiválóan alkalmas a síelésre. Szlovákiai források szerint a helyi liftek kapacitása jelenleg óránként 10 ezer főt számlál, a lesiklópályák 11, a sífutóterepek 40 km hosszúak.

Forrás: [origo]

Összesen 16 sílift üzemel: az egy négyüléses libegő, illetve a 14 húzólift mellett az idei szezonra adták át a Nova-Hola hegycsúcsra vezető új hibridfelvonót. Ennek érdekessége, hogy egy drótkötélpályán hatszemélyes ülőkék és kabinok is megtalálhatóak, azaz fel- és lecsatolt sílécekkel is megközelíthető az 1360 méter magas csúcs. (Csak az izgalom kedvéért körülnéztünk a hegytetőn, egy jegy 150 koronát kóstál.)

Ami a pályák nehézségeit illeti: két nehéz (piros) és 11 kezdőszintű (kék) található, egy reflektorokkal megvilágított pályán még esti/éjszakai síelésre is van lehetőség.

Donovaly az elmúlt években nagy fejlődésen ment keresztül, Besztercebánya felől megérkezve a két, főút felett átívelő fahíd között található a központ (az első híd után rögtön balra. Az ingyenes parkoló napközben folyamatosan megtelik, nemcsak az érkező autókkal, de a környező városokból indított buszos síjáratokkal is. Jó tudni, hogy Magyarországról is lehet egynapos síelésre benevezni, az ár 4000 forint, plusz kedvezmény a sífelszerelések bérleti árából.

Síkölcsönzés és síoktatás több helyszínen is van, a sípályán nagyobb része a Parksnow Donovaly kezelésében van, a magyar vendégeknek viszont elsősorban a Patty Ski szolgáltatásait ajánljuk.

Itt főleg kezdők számára található ideális síterep, a magyar személyzet jóvoltából könnyebb az ügyintézés, a szállásfoglalás (remek apartmanok időszaktól és befogadóképességtől függően 1200-3600 korona között bérelhetők!), sőt, még síoktatásra is lehetőség nyílik - akár magyar nyelven is. Külön érdekesség a kisgyermekek számára, hogy a 2005/2006-os szezonra megnyílt a Patty Ski Funpark, amely keretein belül síóvoda működik, sőt, a Dodo-vonat is igénybe vehető.

Patty Ski, felvonóárak

2005/06 tél

Dec. 19-ig

Dec. 20-tól

Napijegy 150,- 230,-
10 lecsúszás 90,- 140,-
1 lecsúszás 25,- 25,-

Pincési László

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK