Horvátország az Utazás kiállítás díszvendége

2006.02.23. 9:19

Horvátországot tavaly csaknem 500 ezer magyar turista kereste fel, 12 százalékkal több, mint az előző évben, áll a horvát statisztikai hivatal legújabb jelentésében. A márciusi Utazás kiállítás díszvendége is déli szomszédunk lesz.

Marin Skenderovic, a horvát idegenforgalmi közösség budapesti képviselője elmondta, hogy rekordévet zárt tavaly a horvát idegenforgalmi ágazat, mert 8 és fél millió külföldi látogatott az országba, vagyis hét százalékkal több, mint az előző évben. A magyarok érdeklődése különösen nagy volt: nemcsak sokan, hanem tartósan is időztek az országban. Honfitársaink több mint 2 és fél millió vendégéjszakát töltöttek el a horvát Adrián, ami 15 százalékkal több, mint 2004-ben volt, és ezzel a számmal a tízes ország-ranglistán a másodikak lettek a magyarok. A legtöbb turista tavaly Németországból érkezett Horvátországba, de az is figyelemre méltó, hogy egy év alatt megduplázódott a francia turisták száma Horvátországban.

A képviseletvezető valószínűnek tartja, hogy a növekvő magyar vendégszám is hozzájárult ahhoz, hogy az idei Utazás kiállításra március 16. és 19. között Horvátországot hívták meg fővendégnek. Horvátország pedig azzal kedveskedik a magyar turistáknak, hogy három legújabb katalógusát a világnyelvek mellett magyarul is megjelentette.

Ezek közül az egyik Horvátország természeti örökségét mutatja be, köztük a Plitvicei- tavakat, amelyek az UNESCO világörökségi listáján szerepelnek. Bemutatják a füzetben a többi között a Kornati-szigetcsoportot, a Krka vizesést, a Paklenica hegység védett körzetét és a Vis szigeti kékbarlangot.

A másik katalógus az ínyenceknek szól, megismerheti az érdeklődő a különböző horvát régiók ételkülönlegességeit. Az Isztriai-félsziget a szarvasgomba (horvátul: tartuf) hazája, Dalmáciában a különböző halételeket, a tenger gyümölcseit kínálják és jófajta sajtokat. Szlavóniában, a magyar határhoz közeli térségben a halpaprikás, a hájas tészta és a különleges kolbászféleség, a kulen járja.

A harmadik katalógus a családi és kisebb szállodák jegyzékét adja közre régiók szerint árral, felszereltséggel, címmel, e-mail címmel együtt.

Mindhárom prospektust gyönyörű képekkel illusztrálták. Az ingyenes kiadványokat a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti irodájában, az V. kerület Magyar utca 36. alatt szerezhetik be az érdeklődők.