Kelet-Európáról nyugatra váltanak a turisták

2006.03.20. 9:29

A TripAdvisor utazási információs portál legfrissebb elemezése szerint idén Olaszország és azon belül Róma lesz a legkedveltebb európai úti cél a turisták körében. A 2005-ben divatos kelet-európai fővárosok helyett ismét a tradicionális célpontokat keresik fel az utazók.

Míg az elmúlt években a kelet-európai történelmi városok - elsősorban Prága és Budapest - jelentették az igazi kuriózumot az Európába látogató tengerentúli és az európai turisták körében, addig az idei évben már egyre többen térnek vissza a jól bevált nyugat-európai desztinációkhoz.

A megkérdezett 1800 utazó több mint 70 százaléka úgy nyilatkozott, hogy ha idén utazni, nyaralni indul, valószínűleg valamelyik nyugat-európai országot választja. A tavalyi évben készített hasonló felmérés azt mutatta, hogy 2005-ben a kelet-európai országok és ezek fővárosai voltak a legvonzóbb, legérdekesebb utazási célpontok.

A válaszokból kiderül, hogy 2006-ban az európai utazást tervezők 62 százaléka Olaszországot látogatná meg legszívesebben. A legnépszerűbb városok rangsorában pedig szintén két olasz város, Róma és Velence végzett az első két helyen.

A felmérés arra is kereste a választ, hogy a turisták mely városok lakóit tartják a leginkább barátságosnak, segítőkésznek. Az eredmény a szokásos sztereotíp vélemények ismeretében meglepőnek tűnhet: első helyen a londoniak végeztek, megelőzve Dublin lakóit. A legkevésbé barátságosak a TripAdvisor - egyébként döntően amerikai véleményekre alapozó - felmérése szerint az athéni és a moszkvai polgárok.

A felmérés végső következtetéseként kiderül, hogy az utazási szokások megváltozására lehet számítani az idei évtől kezdődően, hiszen egyre inkább a tradicionális nyugat-európai városok - Róma, Párizs, Velence, London - lesznek a legkedveltebb utazási célpontok. Kelet-Európa divatja leáldozóban van - vélik az elemzés készítői.