Zakinthosz, az illatos sziget

2006.03.24. 14:13

Zakinthosz a Jón szigetvilágnak harmadik legnagyobb, egyben legdélebbi szeglete. Iliász eposzából is ismert szigetecskét általában nyugodt, pihenni vágyó utazóknak ajánlják. Elsősorban a sziget változatos földrajza okán, hogy nemcsak fürdőzni, hanem sziklát mászni és kirándulni is lehet.

Zakinthosz déli, dél-keleti partszakasza egy sekély, hosszan elnyúló strand, míg a dél-nyugati része meredek sziklás, északi része pedig sűrű fenyvesekkel borított. A Jón tengeri szigeteket Hétszigetnek is hívják, mivel a csoport hét szigetből áll: Heptansia, vagyis a Hétsziget világa, Korfu, Laxi, Lefkada, Ithaki, Zakintosz, Kefalonia, és Kithira szigetéből áll. Zakintoszt dús növényzete miatt Illatos szigetnek is nevezik a helyiek.

Homérosz műveiből kiderül, hogy a sziget Odüsszeusz tulajdona volt, aki a trójai Dardanosz király fia után Zakinthoszra (a görögül Zakynthos) keresztelte azt. A név eredetének létezik egy másik magyarázata is, miszerint a sziget a jácint virágáról kapta a nevét - görögül "jákintosz". Egyes irodalmárok szerint azonban a sziget neve a Zante szóból származik, ugyanis a görög költészetben leginkább így utalnak rá.

Zakinthoszt azért szeretik a turisták, mert alig kétórányi repülőút után, mintha egy másik világba csöppennének. A sziget változatos természetföldrajza, a szüreteléstől, a búvárkodásig szinte kimeríthetetlen programlehetőségeket kínál az utazóknak. A legnépszerűbb szabadidős tevékenységek közé tartozik például a sziget legmagasabb pontjának, a 756 méter magas Mount Vrachionasznak meghódítása. A másik népszerű program a navagio-i öbölhöz tett kirándulás, amely során egy életre szóló élményt nyújt a hajótörést szenvedett és félig a homokba süppedt csempészhajó. A Panayotis nevű hajó fedélzetén modernkori kalózok dolgoztak, akik nemes egyszerűséggel cigaretta-csempészek voltak egészen 1983-ig. Ekkor kergette partnak a zakintoszi parti őrség a legénységet és így lett turistalátványosság az öbölből, amely egyébként állítólag a görög utazási katalógusokban a leggyakrabban fényképezett helyszín.

Akik a csendesebb nyaralóhelyeket részesítik előnyben, azok számára javasolt Zakinthosz délnyugati részén, Vaszilikosz közelében szállást keresni. Vaszilikosz tulajdonképpen egy elszeparált félsziget, melyet a Skopo hegy választ el a sziget többi részétől. Itt többnyire mezőgazdaságból élnek az emberek, ami alapvetően meghatározza a tájképet is. Olíva, citrus, mazsolaszőlő és pinea, vagyis mandulafenyő ültetvények váltogatják egymást.

Előző
  • 1
  • 2
Következő