Elsőbbség a gyógyturizmusnak

2006.04.14. 13:34

Tavaly 19 millió vendégéjszakát töltöttek el hazánkban a turisták, amelynek 14 százalékát a Magyarországon működő 64 gyógyszálló termelte ki, közölte a Magyar Turisztikai Hivatal elnöke Egerben.

Az idei év első két hónapjának adatai még ennél is jobbak, 21 százalék a vendégéjszakák aránya a gyógyszállókban - mondta Somogyi Zoltán. Éppen ezért kapott prioritást a nemzeti turizmus stratégiában a gyógyturizmus - fűzte hozzá.

A magyar termálforrások gazdagsága és hasznosítása lehetővé teszi, hogy Magyarország európai nagyhatalommá váljon a komplex gyógyturisztikai termékek tekintetében, fogalmazott a hivatal vezetője.

Ennek érdekében az elmúlt két évben, a termálvízben gazdag észak-magyarországi régióban is nagyarányú fejlesztések kezdődtek, amelyhez jelentős összegekkel járult hozzá a költségvetés.

Somogyi Zoltán példaként említette, hogy a készülő egerszalóki gyógyfürdő 568 millió forint, a bükkszéki Salvus-vízre épülő gyógyszálló 300 millió forintos állami támogatásban részesült, és jelentős összeggel támogatták a mezőkövesdi Zsóry fürdő fejlesztését is.

A fenti célt szolgálja a műemlékfürdők rekonstrukciójára kiírt 3 milliárd forintos pályázat is. A 14 régi fürdő közül - amelyből hét Budapesten, hét pedig vidéken található - öt nyújtott be pályázatot, és mind jelentős támogatást nyert. Így megújulhat a az egri Törökfürdő, továbbá a fővárosban lévő Széchenyi, Gellért, Lukács és Irgalmas fürdő.

A teljes összeg a nemzeti költségvetésből származik, hangsúlyozta Somogyi Zoltán. A tervek szerint jövőre tovább folytatják a műemlékfürdő épületek felújítását, hasznosítását.