Európa rejtett szépségei

2006.04.28. 15:45

Ha Európai leglátogatottabb városait és régióit választjuk utazásunk célpontjául, sokszor találhatjuk szembe magunkat a hatalmas tömeggel, órákig várhatjuk az őrségváltást a Buckingham Palotánál, hogy bejussunk a Vatikáni múzeumba, vagy épp az Eiffel-toronyba. Pedig a legnépszerűbb országokban is találhatunk eldugottabb, kevésbé zsúfolt látnivalókat, üdülőhelyeket. Néhány javaslat a sok közül.

Spanyol tengerpart - A Costa del Sol helyet Costa Tropical

Spanyolország talán legismertebb tengerparti szakasza a Napos Part, a Costa del Sol, amely évente 8,5 millió külföldi turistát lát vendégül. Kevésbé zsúfolt, ugyanakkor gyönyörű a tőle keletre található Costa Tropical, ahol homokos partszakaszok, apró halászfalvak és csendes öblök váltogatják egymást. A part egyik legszebb városkája a sziklás dombok tetején álló Salobrena. A város jellegzetessége az itt található mór kori vár, illetve a környező cukornádültetvények. Castell de Fero kisvárosában egy 3 kilométer hosszú tengerparti sétányon sétálgathatunk és megnézhetjük az arab erődöt is. Aki pedig a tengerparttól kicsit távolabb keresne felfedeznivalót, ajánljuk a turistamentes Alpujarras hegyeit, a hegyikerékpározók és túrázók paradicsomát.

Hosszú hétvége Nagy-Britanniában - London helyett Glasgow

Glasgow rengeteget változott az elmúlt évtizedek alatt. Egy meglehetősen szürke iparvárosból mára elbűvölő metropolisszá, a művészetek és a design szerény városává vált. Bár a Glasgowba látogató külföldi turisták száma messze elmarad a Londonba érkezőkétől, a város látnivalói legalább annyi érdekességet kínálnak, mint az angol főváros. A város 13 múzeumába, például a Modern művészetek Galériájába, vagy a Burrell gyűjteménybe ingyenes a belépő. Glasgow számtalan hatalmas zöldellő parkja közül feltétlenül keressük fel a Botanikus Kertet.

Szigettúrák - A görög szigetek helyett a stockholmi szigetvilág

A görögországi szigetek mindig is a turisták kedvenc célpontjainak számítottak, a turizmus nemhiába húzóágazat a dél-európai államban. Idén nem kevesebb, mint 14 millió külföldi vendéget várnak a görög hatóságok. Ha valakit elijesztenek ezek a számok és Kréta vagy Rhodosz helyett némileg nyugalmasabb szigetekre vágyik, javasoljuk, hogy a mousakát cserélje fel apró húsgolyókra és látogasson el nyáron a lenyűgöző és a görög szigetekhez képest már-már elhagyatottnak tűnő stockholmi szigetvilágba.

A nyáron kellemes meleg éghajlatot biztosító szigetvilágban a szerteágazó vízi utak között nem kevesebb mint 24 ezer kisebb-nagyobb szigetet találhatunk egy 80x150 kilométeres területen. Ezen szigetek némelyikén állandó lakosság is van (a területen összesen kb. 10 ezer ember), a szigetek többsége viszont lakatlan és védett is egyben. A svéd törvények ugyanakkor megengedik, hogy bárki letáborozzon ezeken a gyönyörű földdarabokon és eltöltsön ott egy-két éjszakát. A vitorlás és egyéb hajókkal is bárhol kiköthetünk - kivéve a magán-kikötőket - azzal a feltétellel, hogy tisztán tartjuk a környezetet. A szigetek között egy ötnapos, korlátlan használatot biztosító hajójegy ára 44 dollárnak megfelelő koronába kerül, amellyel régi gőzösöket és modern komphajókat is igénybe vehetünk.

Előző
  • 1
  • 2
Következő