A legközelebb Magyarországhoz

Az autópálya lehajtótól csak 10 kilométert kell megtennünk az 5700 lelket számláló Crikvenica város központjáig. Ha a főutcán mindig egyenesen haladnunk könnyű szerrel bejuthatunk a városmagba. Ha viszont elnézelődnénk a kikötőben, akkor igyekezzünk mindig jobbra tartani. Érdemes az International Szálló előtti kis parkolóban hagyni a járművet, de ha nincs hely, kicsivel tovább, a Dubraeina patak partján található nagy parkolóban biztosan találunk szabad helyet. Ez viszont fizetős.

Crikvenica már a rómaiak idejében fontos kikötő volt. A Frangepánok 1412-ben pálos kolostort építettek itt, ennek templomáról a Crikváról kapta a település a nevét. Felkapott üdülőhely csak az 1890-es években lett, miután 1888-ban megnyílt az első strand, 1891-ben pedig az első szálloda. Ugyanabban az évben a Ferenc József császárral összekülönböző és sértődötten az Adria partjára elvonuló Habsburg József főherceg megvásárolta a kolostort, és először katonai, majd később gyermeküdülőt létesített benne. Az 1895-ben megnyitott, több mint százszobás, parkkal körülvett gyógyszálló mindig is sok vendéget vonzott. Crikvenica valójában egykor gyógyüdülőnek épült és tulajdonképpen máig megtartotta ezt a jellegét.

Ma Crikvenica Dramaljjal és a dél keleti oldalán lévő Selcével "összenőtt" és együtt közös települést alkot, amelynek közel 10 km-es tengerpartján számos kitűnő strand, sok szálloda, valamint 3 kemping szolgálja az ide érkező turisták kényelmét.

Crikvenica egyetlen jelentős épületegyüttese az a kolostor, amely ma szállodaként üzemel és fent említett parkolótól egy kis hídon átkelve érhetünk el. Előbb azonban érdemes a patak mellett elsétálni a parkoló végéig, így a kolostor mögé is bepillanthatunk, ahol a házakkal tarkított domb mögött a távolban meseszép hegyvonulatok húzódnak. Ha már arrafelé sétálunk érdemes még megtekinteni a hídhoz legközelebbi épületet, a Szűz Mária-templomot is, amelynek mai, a barokk korszakot idéző formája a 17. században alakult ki.

Innen akár vissza is sétálhatunk a Radiea térre, a kikötőhöz. A tér túloldalán éttermek és teraszok találhatók, ahol különösen este hangulatos üldögélni. Nappal a fasor mögött húzódó, lapos parton mindenki kedvére fürdőzhet, napozhat.

Az egyik legkedveltebb program, a főutcával szemben, a Vinodolska utcában található Aquarium, ahol nemcsak az Adria növény- és állatvilágával ismerkedhetünk, de trópusi halakat, és egyéb élőlényeket is láthatunk. Ha nemcsak strandolni szeretnénk jó tudni, hogy Crikvenicában évente három nagyszabású rendezvényt tartanak: július elején a Horvát termékek hete című egyhetes kiállítást, augusztusban a Crikvenicai Napok című ünnepségsorozatot, és szeptemberben a Halászok hetét. Mindhárom felejthetetlen élmény minden turista számára.