A parasztok köztársasága

Omist is, sok más adriai településhez hasonlóan az illírek alapították. A római korban a város neve Oneum volt. A IX-X században a neretvánok szerezték meg a hatalmat, akik félelmetes hírű tengeri kalózok voltak. 1167-ben a neretvánok ugyan kénytelenek voltak elismerni Velence fennhatóságát, de a garázdálkodás tovább folytatódott. Miután többször végigrabolták az egész partszakaszt, sőt több szigetet is Velence, Trogir, Klis, és Sibenik összefogott, és elüldözte a neretvánok kalóz hordáit.

Látnivalók a városban

A Priko városrész valaha önálló település volt, amely egy aprócska templom köré épült. Ma teraszos kiskertek, takaros házak, és látványos sziklaszirtek miatt sétálnak ide a turisták. A közeli Szent Péter templomot mindenképp keressük fel!

A másik valaha önálló városka a Zranovica és a Cetina folyók közti területen található Poljica. Ez a 15 kilométer hosszú terület tulajdonképpen a Mosor hegység nyugati partvidéke, amely valaha, nemcsak önálló település, hovatovább önálló állam volt, saját alkotmánnyal. Ők magukat parasztok köztársaságának nevezték, és mivel elismerték a mindenkori hatalmak fennhatóságát, továbbá szegénységük okán elvinni sem lehetett tőlük szinte semmit, a poljicaiak békében éltek. Évente új vezetőt választottak a köztársaságuk élére, amelyet aztán nagy dínom-dánommal ünnepeltek meg. A legendák szerint már akkor is a Prosek nevű egészen kiváló vörösbor derítette jókedvre a köztársaság lakóit.

A legnyugodtabb sétákat a mai főutcával párhuzamos régi úton a Knezován tehetünk, mert itt autók nem közlekednek, igaz nem is férnének el. Egy keskeny lépcsősoron a Szentlélek templomhoz juthatunk, melyet a XVI. században építettek. A templomot már régóta nem használják egyházi ünnepekre és vallási célokra. Manapság időszaki kiállításokat rendeznek itt. A további séta során már feltűnik a Miarabell erőd, és falain az egyes emeleteket jelző apró ablakok. A 331 méter magasan a város felett emelkedő Mirabell erődöt a Stargrad erőd, a hegyoldalban elhelyezkedő új városrész, és körben meredek sziklák veszik körül. Lenn a parton mozik és szórakoztató komplexumok, szabadtéri sportlétesítmények, futball, kugli és kosárlabdapálya található.

Ha Omist választjuk nyaralóhelynek, szinte mindenhol találunk megfelelő fürdőhelyet, számos sportpálya és remek éttermek sorakoznak mindenfelé. Alpinisták is sokan járnak ide, mert a Cetina kanyonjában 30 méter magasan függeszkedhetnek a sportolók, és a függőleges szirteken kiválóan lehet gyakorolni a fogásokat és a kötéseket.