A Balaton legújabb és egyben legnagyobb, a hajósok védőszentjéről Szent Miklós névre keresztelt hajóját pénteken avatták fel a balatonlellei kikötőben.

Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Rt. vezérigazgatója az ünnepélyes átadáson a társaság idei legnagyobb ünnepének nevezte az új hajó avatását. Reményét fejezte ki, hogy az általa a zászlóshajójaként említett, 600 utas befogadására alkalmas személyhajó magyar és külföldi vendégek ezreit, százezreit szállítja majd a magyar tengeren.

A társaság vezetője köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik munkájukkal lehetővé tették, hogy a hajó kifuthasson a kikötőből. Külön kiemelte Molnár Endrének, a hajó parancsnokának tevékenységét, aki szavai szerint élen járt, hogy a hajó a legszebb formáját mutassa.

Balatoni Hajózási Rt. flottájának 25. személyhajója 39,5 méter hosszú és 9,5 méter széles, csaknem 250 négyzetméter alapterületű. A menetrend szerinti közlekedés mellett exkluzív rendezvények megtartására is alkalmas.

Az új hajóval, amelyet Törökországban vásároltak 2003. októberében, az akkor kiselejtezett 550 személyes Balaton motorost és két másik, kiöregedett személyhajót pótolták. Az addig Izmírben, menetrendszerinti járatként üzemelő hajó megvételére, szállítására és felújítására összességében 280 millió forintot fordított a hajózási társaság. A Balaton alacsony vízszintje miatt viszont csak két évi kényszerű dunai várakozás után, 2005. őszén tudták átúsztatni a tóra, amikor öt év után ismét megnyitották a Sió zsilipet.