A turizmus növekedési üteme lassul, egyenlege viszont minimálisan, de tovább emelkedik a GKI Gazdaságkutató Rt. 2006. évre vonatkozó előrejelzése szerint. A prognózis szerint élénkül a belföldi turizmus, külföldre pedig elsősorban olcsóbb, rövidebb utazásokat teszünk, és főként európai országokba utazunk majd.

A GKI legfrissebb összeállítása szerint az idegenforgalomból származó bevétel az idén eléri 3,6 milliárd eurót a tavalyi 3,4 milliárdot követően. A prognózis szerint a kiadás értéke 2,4 milliárd euró lesz az idén, míg tavaly 2,3 milliárd eurót tett ki. Az aktívum 2005-ben 1,1 milliárd euróra nőtt, s a GKI szerint az idén további enyhe javulás várható.

Tavaly a kereskedelmi szálláshelyek teljes bevétele nominálisan 13 százalékkal, reálértéken 6,4 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A vendéglátás bevételei reálértéken nem nőttek, a szállásdíj-bevételek 8,1 százalékkal emelkedtek.

Az idegenforgalom 2005-ben igen kedvező évet zárt. A belföldiek hazai kereskedelmi szálláshelyeken lebonyolított vendégforgalma 5,3 százalékkal nőtt, a vendégéjszakák száma pedig 3,5 százalékkal emelkedett tavaly. Az idén január-februárban a belföldi vendégek száma már 7 százalékkal, a vendégéjszakáké pedig 8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A GKI szerint az utazási csekkek forgalmának élénkülése pozitív hatással van a belföldi turizmus alakulására. Az idén az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest 75 százalékkal nőtt a gazdálkodó szervezetek által vásárolt üdülési csekkek forgalma. A belföldi turizmus 2006-ban a magyar háztartások reáljövedelem-emelkedésének hatására növekedni fog - közölte a kutató intézet.

A kiutazó turizmusban az olcsóbb és rövidebb utak számának növekedése, a drága - Európán kívüli - utazások stagnálása várható. A diszkont repülőjáratok elterjedése igen kedvezően hat a kiutazó idegenforgalomra. A GKI szerint a forint eddig gyengébb árfolyama nem fogta vissza érzékelhetően a kiutazók számának és költésének alakulását.

A beutazó turizmus során 2005-ben az előző évhez képest 4,3 százalékkal több külföldi vendég érkezett magyarországi kereskedelmi szálláshelyre. A külföldiek vendégéjszakáinak száma 1,3 százalékkal, az ötcsillagos szállodákban 12 százalékkal, a négycsillagosokban 8 százalékkal nőtt.

2006 első két hónapjában a külföldi vendégek száma a megelőző év azonos időszakához képest nem változott, a vendégéjszakák száma 4 százalékkal alacsonyabb volt. A kutatóintézet megjegyzi: ez a két hónap azonban nem meghatározó a hazai idegenforgalomban, mert ebben az időszakban a külföldiek kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakáinak száma általában nem éri el az éves szint 8 százalékát sem. A GKI szerint az idén a külföldi vendégforgalom mérsékelt növekedése várható.

A GKI szerint a nemzetközi turisztikai felmérések alapján 2006-ban továbbra is világszerte élénk nemzetközi turisztikai forgalomra lehet számítani, bár a gazdasági és politikai konfliktusok, a növekedő energiaárak, a terrorizmus és a madárinfluenza hatása valamelyest lassítani fogja a bővülés ütemét.