Tovább épülhet a börzsönyi erdei kisvasút

2006.06.02. 23:09

Közbeszerzési eljárás keretében hamarosan eldől, hogy ki kap felhatalmazást a börzsönyi kisvasút Szob és Márianosztra közötti szakaszának 615 millió forintba kerülő megépítésére, a munkára 11 pályázat érkezett - közölte Remitzky Zoltán szobi polgármester.

A nagybörzsönyi erdei, keskeny nyomtávú  kisvasút valaha faanyagot és bányából kitermelt követ szállított, később leállt a közlekedés, a pálya tönkrement - mondta a szobi polgármester. Később a Nagybörzsöny-Nagyírtáspuszta közötti 6 kilométeres szakaszt helyreállították, aholt ma is a turizmus szolgálatában kanyarog a pálya a fák között. A közelmúltban a szobi önkormányzat egy EU-s pályázaton a regionális fejlesztés operatív program keretében 600 millió forintot nyert a Szob-Márianosztra közötti 7,6 kilométeres szakasz újbóli megépítésére.

A beruházáshoz szükséges, hiányzó 15 millió forintot az érintett települések: Szob, Márianosztra és Nagybörzsöny önkormányzatai finanszírozzák - tette hozzá. Az elvégzendő munkálatok közé tartozik a pályatest, a támfalak kiépítése, a talpfák lefektetése. A pályázatra érkezett ajánlatokat a három település által delegált tagokból álló bizottság értékeli, a győztes ez év harmadik felében kezdheti meg a kivitelezést. Az átadás időpontja 2007 júniusa.

A terv szerint hamarosan újabb támogatási forrás elnyerésére a Márianosztra-Nagyirtáspuszta közötti 8 kilométeres távolság összekötésére is pályázik az önkormányzat az EU-nál. Amennyiben ez a szakasz is elkészül, úgy Nagybörzsönytől Szobig, 22 kilométeren át az erdei kisvasút szállítja majd a kirándulókat - mondta Remitzky Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ CIKK