A Malév és British Airways a hétvégén bejelentette, hogy székmegosztási (code share) megállapodást kötött, ami döntő lépés a magyar nemzeti légitársaságnak a oneworld légiszövetséghez történő csatlakozásában. A Malév ugyanakkor értékesítette a londoni Heathrow repülőtéren meglévő leszállási jogait, így a társaság gépei novembertől Gatwicken szállnak le.

A Gönci János és Willie Walsh vezérigazgató által a oneworld nemzetközi sajtótájékoztatóján aláírt megállapodás november 1-jén lép életbe.

A magyar nemzeti légitársaság a jövő év elején lesz teljes jogú tagja a oneworld légiszövetségnek, aminek eredményeként két éven belül a Malév repülőgépek kihasználtsága 7-8 százalékponttal, 72 százalékra javul.

Már az idén jelentkeznek a csatlakozással járó előnyök - mondta Gönci János, hozzátéve, hogy több mint egymilliárd forinttal több lesz a Malév jegyárbevétele, mint lenne a már megkötött székmegosztási és egyéb megállapodások nélkül.

A British Airways-zel kötött megállapodás értelmében a British Airways a Budapest-Heathrow járatán a magyar nemzeti légitársaság kódja szerepel, míg a Malév Gatwick-i járatain a brit légitársaságé. Ezzel a Malév a jelenleginél eggyel többször, napi négyszer repül Londonba.

Ugyancsak a British Airways kódjával üzemel a Malév néhány Budapesten túli járata: Konstanca, Larnaca, Szarajevó, Szkopje, Temesvár, Tirana és Várna. Közös lesz a British Airways Aberdeenbe, Glasgow-ba, Manchesterbe és Newcastle-ba üzemelő járata is. Az utasok mindkét légitársaság járatain gyűjthetik a törzsutas-pontokat és használhatják a repülőtereken a két cég váróit.

A Malév a spanyol Iberiával és a finn FinnAir-rel már megkötötte a székmegosztási megállapodást. A British Airways mellett a oneworld légiszövetség másik vezető légitársasága, az American Airlines pedig egy hónapon belül aláírja a hasonló megállapodást a magyar nemzeti légitársasággal. A légiszövetség többi tagjával, a japán JAL, a hongkongi Cathay Pacific, az ausztrál Qantas, a LAN Chile és a Royal Jordan légitársaságokkal folynak a tárgyalások a székmegosztási megállapodásról.

A oneworld teljes jogú tagságához számos kétoldalú megállapodást kell még létrehozni, többek között az elektronikus jegy kiállításról. A oneworld tajai között ebben a Malév az élen jár - mondta Gönci János Párizsban újságíróknak.