Zadar közelében, Észak-Dalmáciában található a dalmát szigetekhez képest is kifejezetten kopár Pag szigete. E hiányossága ellenére mégis nyugodt szívvel ajánljuk olvasóinknak, mikor a nyári nyaralást tervezik, ugyanis különösen jó strandok találhatók itt és a helyi ételek is fenségesek.

Pag szigete valaha a XII. században a magyar királyság része volt. Később IV. Béla szabad királyi várossá emelte, majd teljes autonómiát kapott. Igazán nagy veszedelem csupán kétszer sújtotta a szigetet: Egyszer a Zára elleni harcok következtében 1394-ben, amikor a város teljesen elpusztult, másodszor pedig, amikor az egész Dalmát borvidéket súlytó egy addig ismeretlen kártevő, a filoxéria vagy más néven gyökértetű, elpusztította a terméssel együtt a szőlőtőkék szinte száz százalékát.

Az alig 300 négyzetkilométeres szigeten, ma nyolcezren élnek, és a lakosok többnyire a halászatból, szőlőművelésből és a turizmusból élnek. A megannyi látványosság közül érdemes megtekinteni a Szent Margit bencés templomot, a Szent György templomot, a XVI. századi arisztokrácia pazar villái és lakóépületeit, valamint Pag óvárosának maradványait.

Pag az adriai szigetek közül az ötödik legnagyobb közé sorolható. Kavicsos strandjai közül a leghosszabb huszonhét kilométer hosszú. A vegetáció még a többi dalmát szigethez képest is igen gyér. Fa szinte alig látható a szirteken és a part mentén, ám bokros fűszer és gyógynövényekben igen gazdag sziget.

A legjobb strandok Stara Novalja, Novalja, Simuni, Kosljun, Povljani, Smokvica, Vlasici településeken vannak, de nagyon érdekesek a Goriska draga, Mali zaton, Veliki zaton, Malin, Baska Slana strandok is, amelyek a településeken kívül helyezkednek el. A pági beach-ek közül legnagyobb és legjobban felszerelt a Novalja közelében lévő Zrce strand, ahol igen magas színvonalú a szolgáltatás, akár szállodáról, akár egyszerű büféről legyen szó. Itt az élet soha nem áll meg, így ez a strand kiválóan alkalmas egész estés, illetve éjszakai programokhoz is.

A másik érdekes partszakasz a Szentlélek strand (Sveti Duh), amely az egyetlen ahol mélytengeri homok övezi a partot. Ezt a strandot a gyermekes családok figyelmébe ajánljuk, mert a víz a parttól számítva ötven méter hosszan teljesen sekély.

Ideális hely a strandoláshoz még Pag város központi strandja a Prosika, ahol naponta több ezer ember fordul meg. Szinte minden vízisport-eszközt kipróbálhatunk itt, sőt még rollert is bérelhetünk, ha úgy tartja kedvünk. De ha az egyszerű strandröplabda is megteszi, akkor arra is van lehetőség. A parkoló közvetlenül a strand mögött található, és a város központja sincs messze.

Akik szeretik a nyüzsgést azoknak a Slana szoros szegletében található strandot, ajánljuk. Már a hajnali misztikus csendet is a környéki sziklacsúcs sirályainak és ragadozó madarainak sikolya szakítja félbe, és reggel hét körül a sportosabb nyaralók már a vízben tempóznak.

A szigetről szólva a gasztronómiai kínálatról sem szabad megfeledkezni. Itt mindenki a híres pagi juhsajtot kóstolgatja. A "pazski szir-t", vagyis a juhsajtot, érlelésekor többször megkenegetik olívaolajjal, de a helyiek néha evés közben is így tesznek a sajtfalatkákat. A hatvan kilométer hosszú, napsütötte kopár sziklákkal tarkított szigeten, füge és olíva olajat is érdemes vásárolni, mert kiváló minőségűek. S ha már a gasztró örömöknél járunk, említsük meg az országosan is elismert helyi specialitást, a zsályás bárányhúst, amiről a turisták sohasem feledkeznek meg, ha Pag-on járnak.