Az ezerarcú Portugália

2006.06.14. 9:17

"Milyenek vagyunk mi portugálok? Az szavakkal kifejezhetetlen, szavakkal leírhatatlan"- így írta meg Fernando Pessoa a híres portugál költő a portugálok dicsértedét, és azt a bámulatos sokszínűséget, amellyel a portugál partok és hegyek váltakoznak Európa legnyugatibb csücskében.

 

Míg észak az égbenyúló, közel kétezer méter magas zord hegycsúcsok, mélybevesző szurdokvölgyek és napsütötte teraszos szőlőültetvények hazája, addig az ország középső területei dimbes-dombos tájai lassanként olajfákkal, paratölgyekkel tarkított síksággá szelídülnek.

Az egyes régiók domborzati természeti szépségei könnyedén megtapasztalhatóak közvetlen közelről is, hiszen egyetlen nap leforgása alatt végigautózhatunk az egyik határ szakasztól a másikig.

Lazítás és buli portugál módra

A portugálok laza és a temperamentumukról is közismert emberek. Megadják az ünneplés módját. Mulatót, diszkót még a legeldugottabb kistelepülésen is találhatunk, a nagyvárosi szórakozóhelyeken pedig az egész estét átmulathatjuk. Lisszabonban például, feltétlen keressük meg a Lux-ot vagy a Kapital-t, amelyek a főváros legjobb szórakozóhelyei. Igaz, a nagyvárosi szórakozóhelyek kifinomultabbak, de az emberek ugyanolyan közvetlenek, mint mondjuk délen egy algarve-i diszkóban, ahol szinte mindenki fürdőruhában rázza, egyfelől a meleg miatt, másrészt arra felé nagyon kedveltek a mediterrán habpartik.

Kiváló szórakozás csatlakozni a portugál menethez Szent János Ünnepén. Június 23-24-én egész éjszakás dínom-dánom, mulatozás, amikor a részvevők örömtüzeket gyújtanak, és mielőtt körbe illetve átugrálnák, a tűzet, kívánnak valamit.

Portugáliában a szenteknek egyébként is nagy kultusza van. Minden városnak, falunak településnek megvan a saját védőszentje: Lisszaboné Szent Antal, Portoé Szent János. A védőszent ünnepe az adott városban - de csak ott- munkaszüneti nap. Elengedhetetlen az ünnepi körmenet, jelmezes karnevál, felvonulás.

A portugálok számára a lazítás nemcsak a mulatságot és táncot jelent, hanem főzést, szörfölést, evést-ivást, vagyis bármit, ami aktív, és kikapcsolódást jelent. Az egyik legjobb kikapcsolódás például azokra a turistákra vár, akik az Azori szigeteken kívánnak eltölteni néhány napot. Ilyenkor szinte minden turista megtanulja, hogy hogyan kell egy földbe ásott üregbe a meleg vulkáni talaj és a napsütés hatására "cozidót" készíteni, vagyis vegyes húsos zöldköretet párolni.

Hasonló foglalatosság délen a cataplana használatának elsajátítása. Algarve tartományban, ebben a rézből készült sarokpántos kalapált és légmentesen záródó főzőalkalmatosságban készítik a tengeri ételeket, de az edény használata igényel némi előképzettséget.

A sportosabbak, ha észak felé tartanak, Porto tartományban a legjobb program, ha meglátogatják a bragai sziklastadiont és végignéznek egy hamisítatlan portugál területi mérkőzést. Ha a meccs esetleg nem lenne túl érdekes, elbámészkodhatunk a stadion építészeti megoldásain. Souto Maura híres portugál építész a természeti adottságokat kihasználva tervezte meg a csupán két lelátóval rendelkező épületet. A stadiont északról a kőbánya fala zárja le, míg déli oldala nyitott. A nyugati lelátót kőbe kellett vésni, és a két, 17 emeletnyi magasságú lelátót fent acélhuzalok kötik össze. Érdekes továbbá, hogy semmilyen festéket nem használtak az építők, a színek csupán az anyagok-, mint terméskő, üveg, fém - természetes mivoltából adódnak.

Akik művelnék is, nemcsak néznék a focit, azok tartsanak az ország belseje felé, Beiras tartományba, ahol a legnépszerűbb üdülő-településen Figuéra da Foz-ban minden nyáron strandfoci bajnokságot rendeznek. Ilyenkor különösen sokan keresik fel ezt a gyógyfürdőiről is híres üdülővárost, mert a strandfoci bajnokságon a legnagyobb portugál futballsztárok is részt vesznek a buli kedvéért.

Előző
Következő