Hitlerrel csábítja vendégeit egy indiai étterem

2006.08.23. 10:01

Egy, az indiai Mumbaiban (Bombay) nemrég megnyílt, Adolf Hitlerről elnevezett és horogkeresztekkel "feldíszített" étterem heves tiltakozást váltott ki az indiai zsidó közösség körében. A tulajdonos a feltűnés kedvéért választotta a nevet, és jelentős bevételre számít.

A Hitler keresztje elnevezésű étterem múlt héten nyitotta meg kapuit és önmagát a náci vezető posztereivel és horogkeresztekkel reklámozza. A nemzetközi ételeket felszolgáló vendéglátó egység megnyitása pillanatától kezdve hatalmas vihart kavart Indiában, s az országban élő parányi zsidó kisebbség követeli az étterem bezárását.

Az étterem tulajdonosa, Punit Shablok a Reutersnek elmondta, hogy azért kapta e nevet az étterem, hogy ezáltal próbáljon meg kitűnni a sok száza mumbai étterem közül. A tulajdonos szerint erre a névre egészen biztosan emlékeznek majd az emberek. A névválasztással szerinte nem Hitlert akarják népszerűsíteni, hanem tudatosítani szeretnék az emberekben, hogy ez az étterem különbözik a többitől. Megítélése szerint jelentős bevételre tesz szert az étterem, amit a név is elősegít.

Az indiai zsidó közösség tagjai szerint az étterem durván meggyalázza az elpusztított milliók emlékét, ezért mindent megtesznek a bezárása érdekében.

Az étterem belső terét náci színekre festették, a falakat Hitlert ábrázoló képek és horogkeresztek "díszítik", az ajtóban pedig a Führer hatalmas posztere fogadja a vendégeket. Az étterem vezetője szerint ez a hely nem a háborúról és a nácik által elkövetett rémtettekről szól, hanem egy olyan hely, ahol pihenni tudnak a vendégek és egyszerűen csak élvezik az ételeket. Az étterem szlogenje: "A kis falatoktól a mega-élvezetekig."