Extrákkal csalogatják a külföldieket

2006.08.29. 16:04

A fapados járatok számának folyamatos bővülésével szerencsére egyre több hétvégi turista érkezik Magyarországra Nyugat-Európából. Az egyre fiatalabb korosztály számára már kevésnek bizonyulnak a hagyományos városnéző programok, ezért az utazásszervező cégek külön ennek a rétegnek szánt speciális programokat kínálnak.

A nyugati-európai utazásszervezők néhány éve remek érzékkel ismerték fel a kelet-európai nagyvárosokba indított fapados járatokban rejlő lehetőségeket. A városonként napi 3-4 járatot és a kelet-európai árszínvonalat kihasználva az utazási irodák olyan áron kínálják az 1-2 éjszakás programokat, amit már az alacsonyabb jövedelmű nyugat-európaiak is könnyen megengedhetnek maguknak.

A hétvégi programok rendszerint könnyű szórakozást ígérnek a résztvevőknek, bár kínálnak kiállításokat, vagy színházi előadásokat látogató hétvégéket is. Az árba rendszerint a két éjszakai szálás tartozik bele, többnyire egyszerű 3 csillagos szállodákban reggelivel, bár az utóbbi időben egyre több 4-5 csillagos szállodába is érkeznek hétvégi fapados turisták.

A hétvégi turistáknak kínált programok széles skálán mozognak aktív, ami a gokartozástól kezdve a lovagláson és a golfon át egészen a futballmeccsek látogatásáig terjedhet, de létezik egy a külföldieknek egzotikus, nekünk természetes program is, amikor régi Trabantokkal járják be a várost a vállalkozó kedvű turisták. A turisták ezek mellett részt vehetnek hőlégballonos repülésen a Visegrádi-vár fölött, a paintballhoz hasonló, de kevésbé veszélyes lézer-harcban próbálhatják ki bátorságukat, vagy éppen a Börzsöny, vagy a Mátra erdei útjain quadozhatnak, ha erre támad kedvük. Az említett programok mellett természetesen hagyományosnak mondható városnézést, vagy sétahajós vacsorát is kínálnak a vendégeknek, de megfigyelhető, hogy a beutaztatásból és turisztikai szolgáltatásból élők egyre inkább törekszenek arra, hogy minél inkább különleges és magas színvonalú ajánlatokat kínáljanak a turistáknak.

A hétvégi turisták legnagyobb része a fiatal korosztály tagjaiból kerül ki. A nagyobb baráti társaságok körében népszerű programok csúcspontja természetesen a péntek, vagy szombat esti szórakozás egy bárban, diszkóban, az esetek többségében hatalmas mennyiségű alkohollal kiegészítve. Másnap pedig egy jóleső fürdő vagy masszázs szerepel a programban, hogy minél hamarabb kiheverjék az előző esti fáradalmakat és másnap újult erővel állhassanak munkába valahol Birmingham külső kerületeiben. A hétvégi kikapcsolódás természetesen nem kizárólag a férfiak kiváltsága, hasonló jellegű hétvégék nők részére is léteznek, amelyek persze a kocsmázás helyett kicsivel több wellness-programot, vagy kozmetikai kezelést tartalmaznak.

A brit fiatalokat elsősorban az olcsó szolgáltatások csábítják Kelet-Európába. Itt egy hétvége alatt sokkal kevesebb pénzből kijönnek, mint otthon, ráadásul a fontjaikért és euróikért sokkal színvonalasabb szolgáltatásokat is kapnak. A legnépszerűbb célpontok a kelet-európai régióban Prága és Budapest, de egyre inkább feljövőben vannak a Balti államok, Litvánia és Észtország, de Szlovákiát és Szlovéniát is sokan választják.

Becslések szerint Prágába például az idei évben nem kevesebb, mint 1200 csoport érkezik az agglegény hétvégékre, és bár a Budapestre látogatók száma ettől még elmarad, a magyar főváros hangulata, szórakozóhelyei, fürdői és nem utolsó sorban a magyar konyha ízei már most jól ismertek a britek körében.

Természetesen az idősebb korosztály számára is léteznek a hagyományostól eltérő ajánlatok. Aki hajlandó áldozni rá, érkezés után limuzin várja a repülőtéren és az ötcsillagos szállodai szoba elfoglalása után szintén limuzinos városnézésen ismerkedhet meg Budapest szépségeivel. Bár közvetlenül nem hirdetik a cégek, de ebben a kategóriában már kísérőt is lehet igényelni, ha a kedves vendég egyedül vagy barátokkal utazik.

A többnyire a fapados légitársaságok weboldalain keresztül foglalható programokat Nyugat-Európában is kínálnak az utazóknak, így akár Magyarországról is részt vehetünk mondjuk egy olcsó bórkóstoló hétvégén Toszkánában, vagy kényeztethetjük magunkat Barcelonában egy wellness-hotelben. A rövid hétvégékre ugyanolyan elv szerint foglalhatunk helyet magunknak, ahogyan a fapados járatokra. Minél korábban döntünk, annál olcsóbban juthatunk a programhoz. Ennek ellenére érdemes figyelni a weboldalakat akár néhány nappal a tervezett indulás előtt is, mert mindig akadnak speciális ajánlatok, akciók.