Európa első nemzeti parkjai 1909-ben kezdték meg működésüket. Abban az esztendőben kilenc nyitotta meg kaput egy időben Svédországban, majd sorra követték a példát más európai országok. Ma már a világ 41 országában 250 nemzeti park működik, ennek tetemes része Európában található. A Triglav Nemzeti Park, a Laurissilva és a Tátra Nemzeti Park csak néhány kontinensünk felbecsülhetetlen értékű természeti kincseink közül.

Az 1921 óta védetté nyilvánított Triglav Nemzeti Park a legmagasabb csúcsáról, a 2864 méter magas Mt. Triglavról kapta nevét, amely egyben a Szlovénia nemzeti szimbóluma. A dolomit- és mészkőhegység 200 millió évvel ezelőtt a földtörténet triász szakaszában keletkezett. Az előkerült ammonitesz-leletek (megkövesedett mészvázúak, csigák) is bizonyítják, de a hegység mai formájának kialakulásában a jégkorszak is jelentős szerepet kapott.

A Mt. Triglav tetején először 1778-ban állt ember, méghozzá egy osztrák hegymászó három helybéli társaságában. A Nemzeti Park területén még számos 2000 méter feletti csúcs található, mint például a Jalovec (2645 m), a Mangart (2679 m), a Prisank (2547 m), a Razor (2601 m), a Skrlatica (2738 m), a Spik (2472 m), a Kanjavec (2568 m), a Lepo Spicje (239 8m) és a Krn (2244 m).

A Triglav Nemzeti Park területén 165 menedékház található, továbbá kiválóak a túra- és sétautak, valamint tanösvények. Nemcsak a külföldi turisták miatt gondozzák őket, hanem azért is, mert Szlovéniában a hegymászás az egyik legnépszerűbb sport. Az ország 2 milliós lakosságából 150 ezren tagjai a Szlovén Hegymászó Szövetségnek. 

A Triglav Nemzeti Park kétharmadát sűrű erdő borítja. A vegetáció olyan buja, hogy az I. és II. világháború intenzív fakitermése sem tudott jelentős károkat okozni Sajátos mikroklímájának köszönhetően a park területén mind a mediterrán, mind az alpesi tájakra jellemző növényfajok megtalálhatók. Jellemző állatfajai például a szirti sas, az alpesi szalamandra, és a hófajd. A modern vadgazdálkodás eredménye képen mára már sikerült visszatelepíteni a mormotát, a kőszáli kecskét, és a muflont.

Az egyik legnépszerűbb túraútvonal a Nemzeti Park területén található Héttó-völgyből indul, és három napos barangolás után éri el végcélját a Júliai-Alpokban található Triglav-csúcsot (2864 méter). A kirándulás leglátványosabb része a Mali Triglav és a Triglav közötti gerinc a túra, ahol egy úgynevezett "via ferrata" úton (láncok, vaskapaszkodók segítségével) jutnak fel a turisták a csúcsra.

A Triglav Nemzeti Park területén rengetek vízesés és zúgó található, valamint a vadvízi evezősök és canyoningosok paradicsoma is itt található.

A Kereskedelmi Világszervezet becslése szerint az ökoturizmus részesedése a világ teljes turizmusának körülbelül 1-9 százaléka között mozog, míg európai viszonylatban a turisták ötöde keresi a természeti környezetet és az efféle aktív pihenést. Az ökoturizmus kínálta lehetőségek szervesen beépülnek Magyarország turisztikai kínálatába, ezáltal bel- és külföldön fokozatosan egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Magyarországon 1973-ban nyílt meg az első ilyen intézmény, s jelenleg 10 nemzeti park, 36 tájvédelmi körzet és 142 természetvédelmi terület található hazánkban, több mint 900 ezer hektár védett területen. Nemzeti parkjaink a természeti értékek megőrzésén és bemutatásán túl ma már jelentős szerepet vállalnak a vidékfejlesztésben és az ökoturizmus meghonosításában is.