Leh városa és főleg a környező falvak bővelkednek a kulturális látnivalókban, elsősorban buddhista kolostorokban és sztúpákban, amelyek közül néhányat érdemes felkeresni. Lehben feltétlenül kapaszkodjunk fel a város fölött magasodó Namgyal Gompához, ahonnan kitűnő kilátás nyílik Lehre és az Indus völgyére.

A közeli, alacsonyabban fekvő dombon áll a Lehi-palota, amely alakjában feltűnően hasonlít a Lhászában található hatalmas Potalához, bár annak pompáját távolról sem közelíti meg. A kilencemeletes palotát a 17. században építették, és jelenleg meglehetősen romos, elhanyagolt állapotban van. Az indiai hatóságok ugyan már döntöttek az épület teljes felújításáról, de a munkálatok finoman szólva is lassan haladnak. Az épület bejáratánál egy segítőkész utazó angol nyelven feliratot helyezett el: "Nem menj be, nincs semmi látnivaló!". Bár a belépő nem drága, utólag megállapíthattuk, hogy bizony ezt az összeget megspórolhattuk volna, ha hallgatunk az intelemre. A palotát éppen elegendő kívülről megnézni.

Érdemes ellátogatni a ligetes Changspa városrészben lévő Shanti sztúpához is, ahonnan szintén gyönyörű látvánnyal tárul elénk Leh és a környező hegyek. A sztúpát egy japán buddhista szervezet építtette, és a dalai láma szentelte fel 1985-ben. Mindezek mellett érdemes "csak úgy" sétálgatni Leh belvárosában és a zegzugos, sikátoros Óvárosban. Az utcákon számtalan üzlet kínálja portékáit, és temérdek étterem közül válogathatunk.

A legszebb látnivalók mégsem itt, hanem az Indus völgyének falvaiban várják a látogatót. Akár déli, akár nyugati irányban indulunk el, legfeljebb egyórányi út után több olyan kolostort találhatunk, amelyek mindegyike különleges élményt nyújt.

Ezek közül három kolostort ajánlanánk olvasóink figyelmébe. Mind közül a legnagyobb, talán a legdíszesebb, de mindenképpen a turisták által leglátogatottabb a Hemis Gompa, mintegy 50 kilométerre Lehtől. A Drukpa rendhez tartozó kolostort 1630-ban alapította Stagsang Raspa Nawang Gyatso első reinkarnációja, akit a ladakhi király invitált országába. A kolostor ad otthont minden évben a kétnapos Hemis fesztiválnak, amelyet Padmasambhava guru születésnapja tiszteletére tartanak. Ilyenkor a kolostorban élő szerzetesek díszes ruhába öltöznek, különböző szertartásokat és táncokat mutatnak be, amelyek mind mind a jó gonosz feletti győzelmét hivatottak jelképezni. Ilyenkor érdemes korán reggel érkezni, hogy minél jobb helyet találjunk magunknak. A kolostorokban járva fontos tudni, hogy az imamalmokat csakis az óra járásával egyező irányban szabad elforgatni, s az imatermekben tilos lefényképezni a Buddha-szobrokat!

A Hemis Gompához vezető úton nagyjából féltávnál található egy domb tetején a hasonló nevű faluhoz tartozó Thiksey gompa, amely talán mind közül a leginkább felemelő látványt nyújtja. A kolostorhoz kis gyalogösvényen lehet feljutni. A ladakhi építészet e kiemelkedő példája a Gelukpa rendhez tartozik, s az épületen belül számtalan sztúpa, szobor, thanka (falra függeszthető különböző méretű imazászló, amelyet csak bizonyos időközönként fednek fel a látogatók előtt) és falfestmény csodálható meg. A kolostor legszebb látnivalója a fő imateremben található 15 méter magas ülő Buddha-szobor. Thikseybe is korán reggel érdemes ellátogatni, ekkor végignézhetjük a szerzetesek reggeli szertartását, s élőben hallhatjuk ahogy megszólaltatják a hatalmas, jellegzetes hangú tibeti kürtöket.

Lehtől nyugatra fekszik a legtávolabbi kolostor, a Lamayuru Gompa, amelyről a legtöbb útikönyv azt írja, hogy ez a hely Ladakh esszenciája, itt minden megtalálható, ami a helyi építészetre és kultúrára jellemző. A hatalmas hegyek között egy kisebb dombon álló kolostor valóban megdöbbentő és misztikus látványt nyújt. A 10. században alapított kolostorról a legenda azt tartja, hogy helyén egykor egy tó volt. Miután egy láma megszentelte a tavat, a víz visszahúzódott a hegyekbe, helyet hagyva a kolostornak. A kolostor nagy rész mára romos állapotban van, de a legnagyobb imaterem így is impozáns látvány nyújt. Lamayuru mintegy 125 kilométerre fekszik Lehtől és az útviszonyok miatt egy nap alatt nem lehet megtenni oda-vissza a távot. Ezért, ha erre visz utunk, érdemes egy-két éjszakát eltölteni a faluban található vendégházak egyikében.

Az említett kolostorokat és egyáltalán a Leh környékén lévő látnivalók mindegyikét érdemes taxival felkeresnünk. Lehben több helyen is állami taxistandokat találhatunk, ahonnan rögzített tarifával közlekednek az autók. Bár a taxik drágábbak, mint a helyi buszjáratok, még mindig olcsónak nevezhetők, s a költségek alacsonyabbak, ha minél többen utazunk egy autóban. Az egyes tarifák megtalálhatók a sofőröknél lévő nyomtatott táblázatokban, indulás előtt ne felejtsük elkérni és ellenőrizni, hogy jó árat kaptunk-e!