Iráni atomtúra külföldi turistáknak

2006.10.05. 8:56

A világ számos országa kínál a külföldi turistáknak kifejezetten furcsa látványosságokat, hogy ezekkel is minél több bevételre tegyen szert. A legfurcsább ötlettel Mahmúd Ahmadinezsád, iráni elnök állt elő, aki megnyitná az ország atomlétesítményeit a külföldi turisták előtt.

A bejelentésnek nyilván inkább politikai jelentősége van, mintsem turisztikai, az iráni elnök így próbálná bebizonyítani a nyugatnak, hogy az utóbbi időkben számos vitát és diplomáciai bonyodalmat okozó atomprogramja békés célú.

Ahmadinezsád rendelete szerint a turisták olyan nukleáris létesítményekbe is ellátogathatnának, mint az Isfahán melletti urán-átalakító, a Natanzban található urándúsító üzem, vagy az ország első atomerőműve a déli országrészben lévő Bushehr városában.

Mostanáig ugyan kizárólag az ENSZ képviselői és újságírók léphettek ezen létesítmények területére, de az iráni elnök bejelentését követően ez a helyzet néhány héten belül megváltozhat. A rendelet ugyanakkor arra nem tért ki, hogy az iráni hatóságok pontosan kiket tekintenek majd turistáknak.

Esfaniar Rahim Masii, Irán Turisztikai és Kulturális Örökségeket kezelő Szervezetének vezetője elmondta, hogy az elnöki rendelet nyomán a külföldi látogatók már nem csak Isfahán csodálatos építészeti örökségében, vagy Perszepolisz romvárosában gyönyörködhetnek, hanem akár egy nukleáris erőművet is megtekinthetnek.

Közben a nyugati országok egyre növekvő diplomáciai nyomással próbálják rávenni Iránt arra, hogy szüntesse be az urándúsítást. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa augusztus 31-ig adott határidőt Iránnak az urándúsítás felfüggesztésére, miközben a teheráni vezetés váltig hangoztatja, hogy nukleáris programja békés célú.

Ahmadinezsád bejelentése egy nappal azután látott napvilágot, hogy az iráni parlament vitára bocsátott egy törvénytervezetet, amely előírná, hogy minden, az országba érkező amerikai állampolgártól ujjlenyomat-mintát kell venni. A törvénytervezet reakció az Egyesült Államok által 2002-ben bevezetett hasonló intézkedésre.